Przepis na idealne ogórki kiszone jest tylko jeden. Obowiązują w nim zasady, które decydują o smaku
Kiszenie ogórków od zawsze kojarzyło mi się z domem. Widok mojej mamy upychającej je ciasno do słoika był czymś naturalnym w sezonie letnim. Później razem z nią układałam je niczym w grze Tetris. Były sztywne zasady, których musiałam przestrzegać. "Inaczej nie będą dobre" – powtarzała mama. Dziś zdradę wam, jak zrobić idealne ogórki kiszone.
Warto było jednak włożyć trochę wysiłku, by móc rozkoszować się tym niepowtarzalnym smakiem. Kiedy zobaczycie, jak prosty jest ten przepis, nie będziecie chcieli przestać kisić!
Kiszone ogórki: przepis
Pamiętajcie, że kluczem do smacznych ogórków kiszonych są odpowiednio wybrane warzywa. Zwróćcie uwagę na to, jak je wybieracie – nie powinny być zbyt duże, bo muszą zmieścić się w słoju.
Zaopatrzcie się też w: wiązkę kopru, czosnek, sól, chrzan (najlepiej korzeń, ale sprawdzi się też liść). No i woda.
Jak ukisić ogórki?
Na dnie czystego słoja układamy 2-3 cm korzenia chrzanu lub liść chrzanu, ząbek czosnku (jeśli nasz słój ma wielkość 1,5 l). Jedną z najważniejszych zasad jest to, by ogórki ułożyć bardzo ciasno. Przygotowujemy wodę, którą będziemy zalewać ogórki.
Proces kiszenia rozpoczyna się na powierzchni słoika. Możemy zauważyć, że po jakimś czasie zacznie pojawiać się piana. Można łyżką delikatnie zebrać jej nadmiar. Po trzech dniach gotowe będą już ogórki małosolne – ich także możemy spróbować.
Jeśli chcemy takie ogórki zjeść latem, możemy zostawić je na blacie, jedynie przykrywając czystą ściereczką. Jeżeli zaś planujemy zjeść je sobie zimą, to po pięciu dniach powinniśmy je zamknąć. Dokładnie myjemy wieczko słoika (np. spirytusem) i całość zamykamy.
Po zjedzeniu ogórków kiszonych nie wylewajcie przypadkiem wody, która po nich została. Picie takiego napoju może pozytywnie wpłynąć na waszą odporność, ale także na włosy, skórę i paznokcie.
Artykuł powstał oczywiście we współpracy z moją niezawodną mamą. Życzę wam, żebyście – tak jak ja – doświadczyli wielu inspirujących rozmów o życiu podczas kiszenia ogórków. A na koniec zjedli je ze smakiem!
Może cię zainteresować także: To najzdrowszy napój świata. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić szklankę dziennie