Masz dość sklepowego chleba? Z tymi 3 przepisami zmienisz dom w pachnącą piekarnię
To chyba najbardziej znany produkt, który można znaleźć we wszystkich polskich domach. Jest podstawą każdego śniadania czy kolacji. Gdy go zabraknie, natychmiast biegniemy po niego do sklepu. Chodzi oczywiście o chleb. A może, zamiast odwiedzać piekarnie, spróbowalibyśmy sami upiec pieczywo?
Najprostszy przepis na chleb
Pieczenie chleba wcale nie jest trudne, a chleb domowej roboty smakuje dużo lepiej niż z piekarni. Przekonacie się, kiedy skorzystacie z poniższego przepisu.
Składniki
- 1 kg mąki pszennej
- 10 dag świeżych drożdży
- 2 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- do wyboru: mak lub słonecznik
- 1 jajko
Sposób przygotowania
1. Zaczynasz od zrobienia rozczynu z ciepłej wody, łyżki mąki, cukru i drożdży. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy przykryty w misce, do czasu aż zacznie rosnąć.
3. Na zakończenie dodajemy olej. Później jeszcze przez chwilę wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut, żeby wyrosło.
4. Z podanych składników wyjdą dwa bochenki chleba. Można ciasto od razu wyłożyć do wysmarowanych tłuszczem foremek. Chleb, który wyrośnie w foremkach, smarujemy jajkiem rozbitym z wodą, a całość posypujemy makiem.
5. Chleb pieczemy przez 30-40 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. W trakcie pieczenia można przykryć chleb folią aluminiową, by za bardzo się nie przypiekł.
Chleb żytni
To przepis autorski Natalii z bloga kulinarnego wszystkiegoslodkiego.pl. Zrobienie tego chleba będzie wymagało od nas trochę więcej czasu i cierpliwości. Najbardziej czasochłonny jest zakwas, który musimy przygotować wcześniej.
Składniki
- 180 g zakwasu żytniego (400 g mąki żytniej razowej typ 2000, przegotowana wystudzona woda)
- 300 g mąki żytniej typ 720
- 100 g mąki żytniej razowej typ 2000
- 10 g soli
- 330 ml przegotowanej wystudzonej wody
Sposób przygotowania
Pięć dni przed chęcią upieczenia ciasta musisz przygotować zakwas. W pierwszym dniu w większym słoiku wymieszaj ze sobą 100 g mąki żytniej razowej i 100 ml przegotowanej wody. Następnie całość przykryj folią. Pamiętaj, żeby zrobić w niej dziurkę tak, aby dochodziło do środka powietrze. Całość odstaw w ciepłe miejsce na 24 godziny.
Drugiego dnia dodaj 100 g mąki razowej i 100 ml przegotowanej wody. Całość wymieszaj, a następnie przykryj i odstaw do następnego dnia. Kolejnego dnia znów dodaj 100 g mąki razowej, ale tym razem mniej wody, bo 80 ml. Całość wymieszaj, przykryj i odstaw.
Czwartego dnia powtórz zabieg z poprzedniego dnia, a więć dodaj 100 g mąki i 80 ml wody. Wymieszaj i pozostaw na kolejne 24 h. Piątego dnia zakwas jest gotowy do zrobienia ciasta.
1. Wszystkie składniki poza ziarnami należy wymieszać tak, by się połączyły. Ważne jest, żeby nie wyrabiać ciasta, a jedynie je wymieszać.
2. Następnie przykrywamy miskę z ciastem folią spożywczą i odstawiamy. Ciasto powinno znajdować się w temperaturze pokojowej. Pozostaw je do wyrośnięcia na kilka godzin (8-10).
3. Formę (najlepiej o wymiarach 20 x 11 cm) wysmaruj dokładnie masłem. Następnie zwilż dłonie wodą i przełóż wyrośnięte ciasto do formy. Wyrównaj je.
4. Wierzch ciasta posyp słoneczkiem lub innymi ulubionymi ziarnami. Przykryj formę folią spożywczą i odstaw do lodówki na kilka godzin (znów na około 8-10).
6. Formę z ciastem wstaw do zaparowanego piekarnika. Następnie piecz przez około 45-50 minut. Wyjmij chleb z piekarnika, a na koniec z formy. Poczekaj, aż chleb się wystudzi.
Chleb z ziołami
Jest to przepis autorki bloga mojewypieki.com. W przepisie został zawarty nieco innowacyjny pomysł na pieczenie chleba, biorąc pod uwagę części, na jakie zostanie podzielone pieczywo. Jest to tzw. chleb rwany.
Składniki
- 400 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 2 i 1/2 łyżeczki drożdży suchych (10 g) lub 20 g drożdży świeżych
-1 łyżeczka soli
- 85 ml mleka
- 60 ml wody
- 55 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 2 duże jajka
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- pół łyżeczki suszonego oregano
- duża szczypta suszonego rozmarynu
- 1 łyżka drobno posiekanej świeżej bazylii
Składniki na nadzienie:
- 40 g masła, roztopionego
- 6 ząbków czosnku, przeciśniętego przez praskę
- 1 łyżka drobno posiekanej świeżej bazylii
- 70 g startego parmezanu
Sposób przygotowania
1. Zaczynamy od wymieszania mąki pszennej z suchymi drożdżami. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy ciasto tak, by było miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę i wkładamy do posypanej wcześniej mąką miski.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę. Rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 50 x 30 cm. Smarujemy ciasto roztopionym masłem, posypujemy równomiernie czosnkiem, bazylią i parmezanem. Kroimy na 5 poprzecznych pasów (10 x 30 cm). Każdy z nich kroimy jeszcze na 6 prostokątów (10 x 5 cm) i układamy na sztorc w formie. Całość przykrywamy i zostawiamy w cieple do ponownego wyrośnięcia na 45-60 minut.
4. Pieczemy w temperaturze 180 przez około 30 minut. Na koniec czekamy, aż chleb przestygnie.
Pamiętajmy o tym, że możemy modyfikować te przepisy. To jest jedynie baza, z której warto skorzystać, ale najważniejsze, żeby przygotowany chleb był pyszny właśnie dla nas.
Smacznego!