Ta piękna roślina to niszczyciel toksyn w naszych ciałach! Zrobisz z niej obłędne dania
Czosnek niedźwiedzi wygląda niepozornie, ale kryje w sobie wielką moc. Oczyszcza organizm z toksyn, przyspiesza trawienie, obniża ciśnienie krwi i reguluje poziom cholesterolu, do tego wzmacnia układ odpornościowy, bo działa przeciwwirusowo i antybakteryjnie. Nie wolno go zrywać dziko rosnącego, ale zawsze możesz kupić sadzonki i wyhodować go na balkonie lub w przydomowym ogródku.
Skoro więc wzmacniała i przywracała siły tak potężnym zwierzętom, zaczęto wierzyć w niezwykłą moc i siłę czosnku niedźwiedziego. I słusznie, bo kolejne badania potwierdziły wiele jego prozdrowotnych właściwości.
Czosnek niedźwiedzi - właściwości
Potocznie mówi się, że "oczyszcza krew”. Rzeczywiście zawiera on związki siarki, dlatego chętnie stosuje się go do oczyszczania, a nawet odtruwania organizmu (np. z nikotyny, metali ciężkich, pestycydów).
Działa też pozytywnie na układ pokarmowy – przyspiesza trawienie i reguluje pracę jelit, dlatego chętnie jest stosowany przez osoby, które zmagają się z uczuciem "pełnego brzucha”, wzdęciami czy gazami.
Wpływa też na układ krążenia – udowodniono, że regularnie spożywany obniża ciśnienie krwi oraz poziom tzw. "złego” cholesterolu, który może doprowadzić do miażdżycy, udaru czy zawału serca.
Skąd wziąć czosnek niedźwiedzi
Czosnek niedźwiedzi warto też spożywać w okresach przejściowych (zima-wiosna, lato-jesień), bo wzmacnia układ odpornościowy. Zawarte w nim składniki działają przeciwwirusowo i antybakteryjnie, dlatego chronią organizm przed sezonowymi infekcjami. Ma też spore ilości witamin i minerałów, zawiera m.in.: A, E, C oraz siarkę, selen, żelazo.
Czosnku niedźwiedziego dziko rosnącego w lasach czy nad rzekami nie wolno zrywać (objęty jest częściową ochroną gatunkową) i lepiej nie robić tego nawet nielegalnie, bo do złudzenia przypomina trujące rośliny. Najlepiej kupić gotowy (w formie ususzonych, zmielonych liści) lub w postaci sadzonek.
Czosnek niedźwiedzi - zastosowanie
Do czego możesz go dodawać? Do wszystkiego! Świetnie komponuje się z twarożkami, sałatkami, pastami do smarowania kanapek (np. jajeczną czy rybną). Możesz dorzucać go do sosów, zup, makaronów (np. jako dodatek do pesto), posypać nim wierzch pizzy.