Uwielbiasz musli i granolę? Te produkty rzeczywiście mogą być jednocześnie smaczne i zdrowe. Wystarczy, że poświęcisz trochę czasu, żeby przygotować je samodzielnie w domu, zamiast kupować w sklepie. Chcesz przyrządzić granolę? To jest łatwiejsze, niż myślisz.
- 3 szklanek płatków (mogą być owsiane, żytnie, jaglane – w zależności od upodobań)
- 2 łyżek rozpuszczonego masła
- pół szklanki miodu
Sposób przygotowania
Wykonanie jest nadzwyczaj proste. Wystarczy połączyć suche składniki z mokrymi. Następnie całość wyłożyć na blachę, na której wcześniej rozłożyliśmy papier do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Od czasu do czasu mieszamy.
W zależności od upodobań do tak zrobionej granoli można dodać orzechy, wiórki kokosowe, pestki dyni czy suszone owoce.
Jakie płatki wybrać?
Zarówno płatki owsiane, jak i żytnie czy jaglane są źródłem wielu wartości odżywczych. Te pierwsze zawierają duże ilości białka, a także witaminę B6, która pozytywnie wpływa na funkcjonowanie pamięci i poprawia koncentrację.
Ten rodzaj płatków może okazać się odpowiedni dla osób, które chorują na cukrzycę. Oprócz tego w płatkach owsianych są cenne elementy, takie jak: potas, wapń, żelazo czy magnez.
Znajdziemy je także w płatkach żytnich. Płatki żytnie poprawiają perystaltykę jelit, obniżają cholesterol. Zawierają również lignanę, która pomaga w profilaktyce raka piersi, prostaty czy chorób układu sercowo-naczyniowego.
Płatki jaglane wzmacniają pracę całego organizmu. Mogą likwidować ciągłe zmęczenie, ale także bezsenność. Ten rodzaj płatków usprawnia trawienie. Dzięki błonnikowi, który jest obecny w płatkach jaglanych, produkt ten może likwidować zaparcia.
Granola to idealny posiłek na śniadanie, ponieważ dzięki dużej ilości białka, daje energię na cały dzień! Robiąc granolę samodzielnie, w domu, mamy świadomość, że jest pozbawiona sztucznych substancji.