Reklama.
Czego potrzebujesz?
- 3 szklanek płatków (mogą być owsiane, żytnie, jaglane – w zależności od upodobań)- 2 łyżek rozpuszczonego masła
- pół szklanki miodu
Sposób przygotowania
Wykonanie jest nadzwyczaj proste. Wystarczy połączyć suche składniki z mokrymi. Następnie całość wyłożyć na blachę, na której wcześniej rozłożyliśmy papier do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Od czasu do czasu mieszamy.W zależności od upodobań do tak zrobionej granoli można dodać orzechy, wiórki kokosowe, pestki dyni czy suszone owoce.
Jakie płatki wybrać?
Zarówno płatki owsiane, jak i żytnie czy jaglane są źródłem wielu wartości odżywczych. Te pierwsze zawierają duże ilości białka, a także witaminę B6, która pozytywnie wpływa na funkcjonowanie pamięci i poprawia koncentrację.Ten rodzaj płatków może okazać się odpowiedni dla osób, które chorują na cukrzycę. Oprócz tego w płatkach owsianych są cenne elementy, takie jak: potas, wapń, żelazo czy magnez.
Znajdziemy je także w płatkach żytnich. Płatki żytnie poprawiają perystaltykę jelit, obniżają cholesterol. Zawierają również lignanę, która pomaga w profilaktyce raka piersi, prostaty czy chorób układu sercowo-naczyniowego.
Płatki jaglane wzmacniają pracę całego organizmu. Mogą likwidować ciągłe zmęczenie, ale także bezsenność. Ten rodzaj płatków usprawnia trawienie. Dzięki błonnikowi, który jest obecny w płatkach jaglanych, produkt ten może likwidować zaparcia.
Granola to idealny posiłek na śniadanie, ponieważ dzięki dużej ilości białka, daje energię na cały dzień! Robiąc granolę samodzielnie, w domu, mamy świadomość, że jest pozbawiona sztucznych substancji.
Może cię zainteresować także: Ta zwykła roślina skrywa wielką moc! Od dziś zaczniesz regularnie jeść rabarbar
Źródło: zywienie.abcdzdrowie.pl