Te domowe desery to nie grzech. Od tych lodów własnej roboty zakręci ci się w głowie

Sandra Skorupa
Dlaczego latem zaczynamy myśleć, by samemu zrobić domowe lody? Przecież w sklepie mamy duży wybór. Jednak nie smakują one tak wyśmienicie — są albo za słodkie, ale bez smaku. Poza tym często są wysokokaloryczne i rzadko wegańskie. Natomiast w domu możemy samodzielnie wykonać naturalne lody dokładnie dostosowane do naszych potrzeb i nawet pokusić się na przepis niskokaloryczny i sprawić, że lodowy deser wcale nie będzie grzechem.
Domowe lody - przepisy unsplash.com

Orzechowe lody bez jajek

Składniki:
— 250 g włoskich orzechów
— 250 ml mleka
— 70 g cukru brązowego
— 250 ml śmietanki 30%

Przepis:
Rozdrobnij orzechy w mikserze, a następnie zagotuj je z mlekiem i cukrem w garnku. Po 5 minutach odłóż do ostudzenia i później do schłodzenia na ok. 20 minut do lodówki. W tym czasie w osobnym naczyniu ubij schłodzoną śmietankę. Wyciągnij masę orzechową z lodówki i powoli wymieszaj ją ze śmietanką w naczyniu na lody. Tak uzyskaną masę należy włożyć do zamrażalnika (-15 stopni C) i wyciągnąć ją po ok. 5 godzinach, gdy będą gotowe do nakładania.
Domowe lody orzechowe bez jajek - przepisunsplash.com

Domowe lody kokosowe

Składniki:
⅔ szklanki wiórek kokosowych
— 250 ml śmietany kremówki
— 250 ml mleka
— 150 g cukru
— 4 żółtka
— 2 tabliczki białej czekolady
— 150 g serka waniliowego homogenizowanego
Domowe lody kokosowe - przepisunsplash.com
Przepis:
Roztop 2 tabliczki czekolady w rondelku na kuchence lub w piekarniku. Śmietankę ubij na sztywno. Połowę cukru utrzyj z żółtkami na puszystą masę. W garnuszku zagotuj mleko z drugą połową cukru i wiórkami kokosowymi. Po 5 minutach dodaj masę jajeczną i znów mieszaj, aż całość zgęstnieje. Następnie uzyskaną masę ostudź i wymieszaj z roztopioną czekoladą i ubitą na sztywno śmietaną. Włóż na 20 minut do lodówki, a po tym na 3-4 godziny do zamrażalnika.


Niskokaloryczne lody z aquafaby

Składniki:
— 250 ml aquafaby (wody po cieciorce)
— ½ szklanki cukru pudru
— 200 g truskawek
Domowy sorbet truskawkowy - przepisunsplash.com
Przepis:
Truskawki oczyść, usuń szypułki i zblenduj na mus. Aquafabę przelej z puszek po cieciorce do miksera i na najwyższych obrotach ubij na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując, ostrożnie wsypuj cukier puder, a na końcu dodaj mus truskawkowy. Wstaw do zamrażalnika i wyciągnij po ok. 3 godzinach.

Domowy sorbet bananowy

Składniki:
5 dojrzałych bananów
— 250 ml wody
— ½ szklanki cukru
— 1 cytryna

Przepis:
Banany należy obrać i zmiksować na gładką masę z sokiem wyciśniętym z jednej cytryny. Do rondelka należy wlać wodę i podgrzać, by rozpuścić w niej cukier. Po 5 minutach należy odłożyć do ostudzenia. Na końcu wodę wystarczy połączyć z masą owocową i całość włożyć do zamrażalnika. Po ok. godzinie należy wyciągnąć sorbet i znów go zmiksować, by rozbić kryształki lodu. Jeśli po kolejnej godzinie znów się pojawią, czynność należy powtórzyć.
Domowy sorbet bananowy - przepisunsplash.com