Najzdrowsi ludzie świata mówią o nim "owoc życia". Zobacz, co się stanie, jeśli zjesz garść dziennie

Magdalena Konczal
Została wpisana na listę żywności przyszłości. Przez mieszkańców japońskiej wyspy Hakkaido nazywana jest "jagodą długiego życia i wzroku". Ma w sobie bardzo wiele wartościowych elementów, które wpływają pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu. Choć jest mała i niepozorna, jagoda kamczacka spożywana regularnie, może poprawić nasz wzrok, zmniejszyć ryzyko zachorowań na raka czy obniżyć ciśnienie krwi. Dlaczego jeszcze warto jeść ten owoc?
Jak poprawić swoją odporność? /unsplash
Jagoda kamczacka jest owocem drzewa, które nazywane jest wiciokrzewem kamczackim. Właściwości tego owocu są doceniane i wykorzystywane w Rosji, Chinach, a także na rodzimych terenach – w Japonii.

Co takiego ma w sobie jagoda kamczacka, że miejscowi nazywają ją "eliksirem życia"?

Zapobiega chorobom cywilizacyjnym


Jagoda kamczacka zawiera związki fenolowe, takie jak antocyjany, flawonoidy, proantocyjanidyny i kwasy fenolowe. Zawierają one właściwości przeciwutleniające, a te z kolei pozwalają zapobiegać wszelkich chorobom, u których podnóża leży stres.


Związki fenolowe, obecne w tym owocu mogą także zapobiegać cukrzycy, otyłości czy nadciśnieniu.

Sokoli wzrok


Jagoda kamczacka jest szczególnie znana z pozytywnego wpływania na wzrok. Dzieje się tak dzięki antocyjanom obecnym w tym owocu.

Łagodzą stany zapalne, poprawiają ostrość widzenia, pozwalają utrzymać oczy w zdrowiu, a także mogą spowolnić rozwój jaskry. Ta właściwość jest szczególnie ważna w XXI wieku, kiedy bardzo dużo czasu spędzamy przed ekranami komputerów czy telefonów.

Działanie przeciwbakteryjne


Wspomniane już związki polifenolowe działają przeciwbakteryjnie. Połączenie antocyjanów i irydoidów sprawia, że jagody kamczackie mają także właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe.

Będą więc dobrą ochroną przed infekcjami – zwłaszcza w sezonie na choroby. Spożywanie tego owocu może hamować rozwój różnych bakterii na przykład Heliobacter pyroli, który powoduje choroby żołądka.

Silna odporność


Jagoda kamczacka jest jednym z niewielu owoców, który ma w sobie wiele składników poprawiających odporność. Zawiera ona dużo więcej witaminy C niż przeciętne, znane nam owoce.

Ten rodzaj jagód jest bogaty także w witaminy z grupy B, wapń, fosfor, magnez czy potas. Taka mieszanka witaminowa może pomóc osobom, które cierpią na awitaminozę, ale także ludziom, którzy chcą odbudować swoją odporność po przebytych chorobach.

Nie każdy z nas może pozwolić sobie na uprawianie wiciokrzewu. Ale jagoda kamczacka może być podawana w różnych formach. Jedną z nich są mrożone owoce, inną – sok bez dodatku cukru i innych substancji. Może go kupić w sklepie internetowym olini.pl

Można podawać sok w formie syropu na naleśniki czy razem z owsianką lub jogurtem. Można także pić go po prostu z butelki. Nie zapominajmy o jagodzie kamczackiej w naszej codziennej diecie i jeśli tylko mamy taką możliwość, wyposażmy się w "eliksir życia".
Źródła: poradnikzdrowie.pl, dziecisawazne.pl