Wracasz z pracy po 10 godzinach, a przed tobą jeszcze tysiąc spraw? Zrób sobie napar mocy

Ewa Bukowiecka-Janik
Zmarzłaś, nie masz siły, w głowie kolejne sprawy do załatwienia puchną tak bardzo, że ogarnia cię panika i wkurzenie? Spokojnie. Ten napar ukoi twoje nerwy i postawi cię na nogi w kilka minut. Gotowa?
Herbatka jogina to napar, który koi nerwy i stawia na nogi fot. Unsplash
Herbatka jogina – działanie
Potrzebujesz świeżego imbiru (niewiele, 2, 3 plasterki), goździków, cynamonu i kardamonu. Do tego ulubiona herbata i miód. Prawie gotowe. To składniki rozgrzewające, wzmacniające i pobudzające.

Napar herbaciany z tak dobranymi dodatkami nazywany jest herbatką jogina. Wywodzi się z Indii. Poleca się ją po ćwiczeniach jogi, jednak można wykorzystać ten przepis w charakterze zimowego zastępcy kawy.

Herbatka jogina oczyszcza krew i stymuluje układ odpornościowy. Co więcej, działa pobudzająco na układ trawienny, więc jeśli poza zmęczeniem, wciąż trawisz zjedzony w pośpiechu obiad, napar ten będzie jak znalazł. Jednocześnie tak przygotowana herbatka kojąco wpływają na układ nerwowy, więc lada chwila, a stres ustąpi...


Herbatka jogina – przepis
Składniki:
2 – 3 plastry najlepiej świeżego korzenia imbiru
3 goździki
4 rozłupane strąki kardamonu (lub ziarna)
4 całe ziarna czarnego pieprzu
pół laski cynamonu
pół łyżeczki czarnej herbaty (lub torebka czarnej herbaty ekspresowej)

Opcjonalnie:
100 ml mleka roślinnego (np. migdałowego)
1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy
Proporcje można zmieniać w zależności od upodobań smakowych.

Przygotowanie:
Zagotuj wodę w garnku i dodaj do niej przyprawy (wszystko poza herbatą, mlekiem i miodem). Gotuj pod przykryciem minimum kwadrans. Można dłużej – wówczas przyprawy oddadzą więcej mocy. Następnie zdejmij napar z ognia i dosyp herbatę. Nakryj ponownie, by mogła się zaparzyć.

Przecedź herbatkę i kiedy trochę przestygnie, możesz osłodzić ją miodem i dolać mleka.

Smacznego i powodzenia!
Źródło: portalyogi.pl