Zapomniana królowa jesieni. Smakuje jak deser, choć to cudo na odporność!

Ewa Bukowiecka-Janik
Te pachnące, twarde, nieduże „jabłuszka” 20 lat temu rosły nawet w ogródkach na blokowiskach. Pigwę traktuje się głównie jako owoc na nalewki oraz dodatek do herbaty. Jednak ze względu na jej właściwości i smak warto docenić ją w kuchni i domowej apteczce. Zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym.
Pigwa to królowa jesieni! Zrobisz z niej pyszny sok na przeziębienie fot. Unsplash
Pigwa dojrzewa właśnie teraz – na przełomie września i października. Choć jest cierpka w smaku, da się przygotować z niej pyszny sok czy syrop, który pokochają również dzieci. To dobry suplement diety w sezonie przeziębień.

Owoce pigwy są dobrym źródłem witamin, szczególnie witaminy C, A, B1 (tiamina), B2 (ryboflawina) oraz B6. Ponadto pigwa bogata jest w kwas foliowy oraz cenne polifenole, czyli naturalne przeciwutleniacze, którym przypisuje się działanie przeciwnowotworowe oraz ochronne przeciwko chorobom układu krążenia. Co więcej, pigwa to owoc bogaty w wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas oraz cynk.


Wszystko to sprawia, że warto docenić ten mały niepozorny owoc do walki z przeziębieniami i grypą. Pity regularnie sok z pigwy wzmocni naszą odporność na infekcje. Jednak garbniki, pektyny i olejek lotny zawarte w pigwie pomagają przetrwać infekcję, która już nas „dopadła”.

Ponadto, pigwa przychodzi z pomocą w razie problemów żołądkowych. Owoc przyspiesza przemianę materii, a zatem wspiera walkę z kilogramami oraz łagodzi objawy niestrawności, zgagi, mdłości.

Sok z pigwy przyjmowany regularnie może również obniżać ciśnienie krwi, regulować poziom glukozy, co można uznać za profilaktykę cukrzycy, a także usprawnia pracę wątroby i pomaga ją zregenerować.

Sok z pigwy – przepis
Potrzebne będą dwa składniki: pigwa i cukier w proporcjach: 1 do 0,5, czyli na kilogram owocu, pół kilograma cukru.

Owoców nie obieramy. Kroimy, by usunąć gniazda nasienne, a następnie ścieramy na tarce na plasterki. Wkładamy do słoika i zasypujemy cukrem, a naczynie przykrywamy gazą. Po kilku dniach sok jest gotowy. Należy rozlać go do osobnych naczyń i pasteryzować.

Cukier można zastąpić miodem lub stewią. Ta druga jest słodsza w smaku niż cukier, więc inne powinny być proporcje: na 1 kilogram owoców, 250 g stewii.

Sok z pigwy można rozcieńczać z wodą i pić jako zimny napój. Prosto ze słoika jest też dobrym dodatkiem do herbaty i deserów.