Liść laurowy w Polsce znany jako przyprawa ma cenne właściwości w leczeniu grypy i szereg zastosowań w domowych sposobach leczenia, o których wielu z nas jednak nie wie. Dr n. med. Krzysztof Kowalczyk potwierdza – liść laurowy z cukrem zaparzyłyby nasze babcie, gdyby wybuchła epidemia grypy.
Nasze babcie dobrze wiedziały o jego dobroczynnym działaniu i w przypadkach silnych przeziębień lub grypy sięgały po domowy lek przygotowany z tej rośliny. Współczesne mamy zapomniały o tym, jak cenne ma działanie roślina, obecnie uprawiana głównie w rejonie śródziemnomorskim.
– Archeolodzy z Jerozolimy, odkryli na pochodzących z okresu ok. 1250 p.n.e. w Mykenach (Grecja), a nawet egipskich rysunkach z okresu 3000-1000 p.n.e., informacje o stosowanych wówczas roślinach leczniczych. Wśród nich jako identyfikowalne, były m.in. charakterystyczne liście laurowe stosowane razem z opium. Może to sugerować, że w starożytnej medycynie, liście laurowe miały znaczenie jako środek przeciwbólowy i/lub przeciwkaszlowy – wprowadza w historię przyprawy lekarz.
Krzysztof Krawczyk, pediatra, internista, lekarz rodzinny w Gabinecie Lekarskim w Łomiankach i ekspert portalu ZnanyLekarz.pl przypomina, jak wiele może zdziałać
przy przeziębieniu i grypie, gdy we znaki daje się również kaszel.
Są jednak doniesienia z Uniwersytetu Pakistańskiego o zdrowotnych właściwościach rośliny. – Według nich powinna mieć działanie bakterio, a przede wszystkim grzybobójcze oraz być może przeciwzapalne (podobnie do znanego działania kory wierzby) – dodaje dr Kowalczyk.
Czy dzieciom można podawać liść laurowy?
– Obecnie w stosowaniu, zwłaszcza dla dzieci, warto zachować sporą ostrożność – przestrzega lekarz. – Zioła, rośliny lecznicze, mogą mieć większą siłę działania, niż się spodziewamy. Dzieci nie radzą sobie z wydzieliną, powstałą wskutek działania leków wykrztuśnych, co może dać efekt odwrotny do zamierzonego. Aromatyczny listek laurowy, choćby ze względu na zapach i intensywny smak, takie działanie powinien mieć – dodaje.
Okazuje się, że liść laurowy jest bardzo często stosowany jako półprodukt do syropów i wywarów leczniczych. – Obecnie dla nas jest to roślina śródziemnomorska. Polska kiedyś była krajem znacznie przesuniętym na wschód i południe, więc rośliny i przyprawy pochodzące z rejonów ciepłych, np. z wybrzeża Morza Czarnego, przez nasze prababcie, mogły być traktowane jako wręcz "krajowe" rośliny – informuje lekarz.
W okresie zachorowań na grypę liść laurowy możemy zastosować w domowym leku. Jak go przygotować? 15 liści zalej 250 ml soku z cytryny i 500 g cukru. Całość gotuj na wolnym ogniu około godziny. Po tym czasie otrzymasz gęsty syrop. Wystarczy wybrać liście i zażywać 1 łyżkę syropu dziennie. Najlepiej przechowywać go w lodówce.
Docenisz właściwości liścia laurowego w okresie przeziębień?