Popularny ser skażony groźnymi bakteriami! Skutki spożycia są fatalne

Ewa Bukowiecka-Janik
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie o skażeniu popularnego sera. Chodzi o bakterie, które mogą zagrażać zdrowiu, a nawet życiu! Szczególnie ostrożne powinny pozostać kobiety w ciąży.
GIS alarmuje: ser skażony groźnymi bakteriami! fot. pixabay
Ser tej marki można nabyć w licznych sklepach spożywczych. Bakterie wykryto w serze żółtym Spółdzielni Mleczarskiej Ryki. Konkretnie chodzi o Goudę i Rycki Edam. Oba sery pakowane są po 135 g w plastrach.

Zakażone partie mają numery: Gouda - 180359, data minimalnej trwałości: 18.10.2019, Rycki Edam - 060658, data minimalnej trwałości: 23.10.2019.
Dokładnie sprawdźcie lodówki! Z tą bakterią nie ma żartów. W serze znaleziono Listeria monocytogenes, która wywołuje chorobę zwaną listeriozą. Wylęga się ona ok. 3 miesiąca. U dorosłego może skończyć się zapaleniem opon mózgowo-rdzeniowych, a to z kolei może być przyczyną śmierci.


Bakteria najgroźniejsza jest dla noworodków – jeśli dziecko przeżyje chorobę, może dojść do trwałych wad rozwojowych – oraz dla ciężarnych – grozi poronieniem. To właśnie z powodu tej bakterii kobiety w ciąży nie mogą jeść serów z mleka niepasteryzowanego. Koniecznie czytajcie etykiety!

Jeśli macie ser Gouda lub Rycki Edam Spółdzielni Mleczarskiej Ryki wskazanych partii, pozbądźcie się go niezwłocznie. Możecie go też zwrócić do sklepu, w którym go kupiliście. Ser już znika z półek w marketach i spożywczakach. Niemniej jednak przy zakupach sprawdźcie numery.
Źródło: gis.gov.pl