Uważajcie na lody nad morzem! Wyniki kontroli Sanepidu dowiodły, że ich jedzenie to rosyjska ruletka...

Ewa Bukowiecka-Janik
Lody nad morzem smakują najlepiej, prawda? Jednak, jak się okazuje, warto z rozmysłem wybrać lodziarnię. Sanepid w Szczecinie skontrolował lokale serwujące lody na Pomorzu i ostrzega. Najbardziej mogą ucierpieć dzieci.
Sanepid w Szczecinie skontrolował lodziarnie na Pomorzu: co czwarta próbka lodów skażona bakteriami fot. pixabay
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Szczecinie wzięła pod lupę lody z 215 lodziarni i punktów małej gastronomii na Pomorzu. Wyniki nie są pocieszające: w co czwartej próbce lodów znaleziono bakterie, które mogą być niebezpieczne dla zdrowia.

Jak mówiła w rozmowie z TVP3 Szczecin Małgorzata Kapłan z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie, zakwestionowano 55 próbek lodów. Sprawdzano obecność bakterii. Taki stan rzeczy wynika z nieprzestrzegania systemu czyszczenia i łamania zasad higieny w danej lodziarni.

W każdej z 55 porcji znaleziono enterobakterie, które co roku trują smakoszy lodów. Choć niektóre z nich naturalnie występują w jelicie grubym, to większość z nich uznawana jest za patogeny. - Są one szczególnie niebezpieczne u osób z obniżoną odpornością, czy też u osób z chorobami układu pokarmowego. I tutaj mogą powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe - mówiła w rozmowie z RMF FM Małgorzata Kapłan z zachodniopomorskiego sanepidu rok temu, gdy również znaleziono w lodach enterobakterie.


Wówczas informowano, że bakterie najczęściej występowały w lodach z automatu. Pocieszające może być to, że rok temu statystyka była gorsza: groźne bakterie znaleziono w co trzeciej kontrolowanej lodziarni.

Do enterobakterii zalicza się m.in Salmonellę czy bakterie Escherchia coli. Enterobakterie mogą wywoływać dur brzuszny, biegunką oraz czerwonkę bakteryjną. Na skutki zakażeń najbardziej wrażliwe są dzieci oraz osoby starsze.
Źródło: zdrowie.radiozet.pl, polsatnews.pl