Kolor ziemniaka ma znaczenie. Nie chodzi o smak, a o bezpieczeństwo!
Czy kiedy kupujecie ziemniaki, zwracacie uwagę na ich kolor? Poza tym, który wynika gatunku warzywa? To bardzo ważne, bo pod wpływem światła ziemniaki zmieniają barwę i stają się niebezpieczne dla zdrowia. Musicie umieć je rozpoznać.
Chodzi o kolor zielony. Gdy ziemniaki zielenieją, oznacza to, że wydziela się w nich solanina – substancja, która w wysokich stężeniach jest silnie trująca. Wyznacznikiem jej występowania jest zielony kolor.
Solanina naturalnie występuje w niedojrzałych pomidorach czy papryce. Także w ziemniakach, jednak w znikomych ilościach. Jej stężenie wzrasta, gdy ziemniaki przechowywane są w ciepłych i jasnych pomieszczeniach.
Z tego powodu dobre ziemniaki źle przechowywane mogą zmieniać kolor i stawać się coraz bardziej toksyczne. Jeśli zauważycie, że ziemniak jest zielonkawy pod skórką, to znaczy, że stężenie solaniny wzrosło.
Najwięcej solaniny zawiera się w skórce i w kiełkach, czyli najbardziej zielonych częściach warzywa. Nie oznacza to jednak, że jeśli obierzemy ziemniaka i pozbawimy go zielonych elementów, jesteśmy bezpieczni. Trudno ocenić ile solaniny jest w samej bulwie. Najbezpieczniej jest zrezygnować z jedzenia takich ziemniaków.
Jednak jeśli zjemy ziemniaki, które były lekko pozieleniałe tuż przy skórce, grubo je obierzemy i pozbawimy wszelkich zielonych części, najpewniej nic nam się nie stanie.
Solanina – objawy zatrucia
Solanina ma chronić ziemniaki przed owadami i bakteriami. Jednak dla ludzi jest toksyczna. Nie wiadomo dokładnie ile solaniny potrzeba, by doszło do niestrawności. Wiele zależy od masy ciała i indywidualnej tolerancji, dlatego ryzyko zatrucia jest większe u dzieci.
Zatrucie solaniną objawia się nudnościami, wymiotami, biegunką, poceniem się, bólami głowy oraz bólami brzucha. Objawy pojawiają się od 4 do 14 godzin od spożycia ziemniaka i powinny ustąpić po 24 godzinach. W skrajnych przypadkach zatrucie solaniną może skończyć się depresją ośrodkowego układu nerwowego, śpiączką, napadami drgawek czy obwodową niewydolnością krążenia. Odnotowano również przypadki śmiertelne.
Źródło: wprost.pl, wikipediaMoże cię zainteresować: Dlaczego nie powinno się wylewać wody po ugotowaniu ziemniaków? Nadal zbyt mało osób to wie