syrop na kaszel, domowy syrop, domowy syrop na kaszel, ziołowy syrop na kaszel, syrop z ziół, syrop dla dziecka
Domowy syrop na kaszel z ziół przygotujesz samodzielnie w domu. fot. Vicky Tran/Pexels
Reklama.
  • Kaszel, który towarzyszy infekcjom, może być dokuczliwy i wyjątkowo męczący. Warto więc wspomagać leczenie domowymi, naturalnymi sposobami.
  • Zawarty w syropie na kaszel rumianek nie tylko łagodzi obolałe od kaszlu gardło, ale też wspomaga zasypianie i regenerację organizmu.
  • Ziołowy syrop z naszego przepisu przygotujesz samodzielnie w domu: można go podawać dzieciom po ukończeniu 1. roku życia (z powodu dodatku miodu).
  • Kaszel – objaw różnych chorób bywa uciążliwy

    Kaszel to objaw choroby, który często towarzyszy nawet zwykłym przeziębieniom. Wystarczy, że dziecko ma katar, który spływa po tylnej ścianie gardła i zalegająca wydzielina sprawia, że zaczyna kasłać. Przy infekcji górnych dróg oddechowych, grypie, zapaleniu oskrzeli i innych chorobach warto stosować się do lekarskich zaleceń i przyjmować leki, które przepisze lekarz. Warto jednak zawsze stosować równolegle domowe naturalne receptury, które wspomagają zdrowie i pomagają wyleczyć się np. z chrypki i kaszlu, który towarzyszy lekkim infekcjom i przeziębieniom.

    Poniższy syrop na kaszel nie tylko pomoże w łagodzeniu kaszlu, wpływa też pozytywnie na regenerację organizmu, ma działanie wykrztuśne, przeciwzapalne i działa kojąco na zainfekowany organizm. Rumianek dodany do syropu rozluźnia mięśnie, łagodzi drapanie i łaskotanie w gardle, a także pozytywnie wpływa na spokojny sen.

    Przepis na domowy ziołowy syrop na kaszel – składniki

  • 4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki imbiru (świeżo starty lub suszony)
  • 1/4 szklanki suszonego rumianku
  • 1/4 szklanki korzenia prawoślazu (jeśli nie znajdziesz go w sklepie zielarskim, możesz użyć kozieradki lub pominąć to zioło)
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 1 szklanka miodu
  • Syrop ziołowy – przepis

    Do garnka wlej wodę i wrzuć zioła: rumianek, prawoślaz oraz imbir i cynamon. Zagotuj całość na niewielkim ogniu i gdy mieszanka zacznie wrzeć, zmniejsz jeszcze bardziej ogień. Gotuj całość do czasu, aż połowa wody odparuje z garnka (po odcedzeniu ziół powinno zostać ok. 1 szklanka mikstury). Następnie przecedź przez drobne sitko lub gazę, aby usunąć zioła i resztki przypraw.

    Zostaw miksturę do ostudzenia i gdy będzie jeszcze ciepła, wymieszaj z sokiem z cytryny i miodem. Przechowuj w słoiku lub butelce, który szczelnie zamknięty trzymaj w lodówce. Syrop należy spożyć do 2 miesięcy. Podczas kaszlu podawaj dzieciom 1 łyżeczkę, dorośli mogą pić 1 łyżkę stołową syropu.

    Źródło: wellnessmama.com

    Czytaj także: