Picie kawy, kawa, cukrzyca ciążowa, dieta w cukrzycy ciążowej, kawa z kofeiną, czy kawa jest zdrowa, cukrzyca typu 2, ryzyko cukrzycy
Kawa z kofeiną, jeśli miałaś cukrzycę ciążową, może cię uchronić przed późniejszą cukrzycą typu 2. fot. Gian Cescon/Unsplash
REKLAMA
  • Picie kawy to nawyk, który dla niektórych jest wręcz rytuałem i nie wyobrażają sobie choćby jednego dnia bez niej.
  • Naukowcy zbadali wpływ kawy z kofeiną na kobiety, które cierpiały w ciąży na cukrzycę ciążową. Odkryto, że kawa może mieć dla nich pozytywne skutki zdrowotne.
  • Wszystko dlatego, że po cukrzycy ciążowej wzrasta ryzyko późniejszego zachorowania na cukrzycę typu 2. Regularne picie kawy sprawia jednak, że to zagrożenie zmniejsza się diametralnie.
  • Kawa zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2

    To dobra wiadomość dla każdej kobiety, która uważa, że kawa to życie i nie wyobraża sobie dnia bez wypicia filiżanki tego ciemnego płynu (często niestety zimnego - w przypadku mam). Najnowsze badania, które opublikowali naukowcy z National University od Singapore, niosą ważną informację.

    Jeśli regularnie pijesz kawę i w ciąży chorowałaś na cukrzycę ciążową, twój codzienny nawyk spożywania kofeiny może cię uchronić przed zachorowaniem po porodzie na cukrzycę typu 2. Według badań opublikowanych w czasopiśmie medycznym "The American Journal of Clinical Nutrition" regularne picie kawy zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2 aż do 53 procent.

    To ważne odkrycie medycznie, szczególnie jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że zachorowania na cukrzycę typu 2 są coraz częstsze i powoli mamy do czynienia z epidemią tej choroby cywilizacyjnej. Grupą podwyższonego ryzyka są m.in. kobiety, które w ciąży chorowały na cukrzycę ciążową, bo u nich ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 wzrasta po ciąży nawet 10-krotnie.

    Kawa z kofeiną zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2

    Dotychczasowe badania stwierdzały, że picie 2-5 filiżanek kawy zapobiega lub opóźnia ryzyko zachorowania na cukrzycę w ogóle wśród populacji, teraz natomiast sprawdzono, jak to ryzyko zmienia się w przypadku kobiet, które w ciąży chorowały na cukrzycę.

    Naukowcy m.in. z Singapuru przeprowadzili badania na kobietach, które wcześniej w ciąży chorowały na cukrzycę ciążową. U nich ryzyko wystąpienia po porodzie cukrzycy typu 2 jest większe. Zespół naukowców pod okiem prof. Cuilin Zhang poddał obserwacji ponad 4500 pacjentek, które były wcześniej w ciąży i leczyły cukrzycę ciążową, a po porodzie regularnie piły kilka filiżanek kawy dziennie.

    Zbadano powiązania regularnego spożywania kawy i to, czy później u tych kobiet wystąpiła cukrzyca typu 2. Okazało się, że po urodzeniu dzieci ich nawyk picia kawy był odwrotnie skorelowany z zachorowaniem na tę chorobę. Już 1 filiżanka kawy wypijana codziennie, zmniejszała ryzyko cukrzycy o 10 procent, picie 2-3 filiżanek obniżało ryzyko o 17 proc., a 4 filiżanki i więcej nawet o 53 proc. Co ważne, kawa, którą spożywały kobiety, była z kofeiną.

    Kawa jest zdrowa, ale taka bez dodatków

    Badania nie uwzględniają danych opartych na piciu kawy bezkofeinowej, bo wcześniejsze badania nie wykazały jej wpływu na obniżenie ryzyka cukrzycy po ciąży.

    "Te i wcześniejsze wyniki sugerują, że kawa z kofeiną, spożywana bez cukru i pełnotłustych produktów mlecznych w ilości 2-5 filiżanek dziennie, może być ważną składową zdrowego stylu życia w niektórych populacjach" – napisali autorzy badań. Podkreślili również, że kawa może być niezdrowa dla pewnych grup i że jej nadmierne spożywanie może być niebezpieczne. Należy też pamiętać, że najzdrowsza kawa to taka bez cukru i mleka.

    Źródło: PAP

    Czytaj także: