
Kawa zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2
To dobra wiadomość dla każdej kobiety, która uważa, że kawa to życie i nie wyobraża sobie dnia bez wypicia filiżanki tego ciemnego płynu (często niestety zimnego - w przypadku mam). Najnowsze badania, które opublikowali naukowcy z National University od Singapore, niosą ważną informację.
Jeśli regularnie pijesz kawę i w ciąży chorowałaś na cukrzycę ciążową, twój codzienny nawyk spożywania kofeiny może cię uchronić przed zachorowaniem po porodzie na cukrzycę typu 2. Według badań opublikowanych w czasopiśmie medycznym "The American Journal of Clinical Nutrition" regularne picie kawy zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2 aż do 53 procent.
To ważne odkrycie medycznie, szczególnie jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że zachorowania na cukrzycę typu 2 są coraz częstsze i powoli mamy do czynienia z epidemią tej choroby cywilizacyjnej. Grupą podwyższonego ryzyka są m.in. kobiety, które w ciąży chorowały na cukrzycę ciążową, bo u nich ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 wzrasta po ciąży nawet 10-krotnie.
Kawa z kofeiną zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2
Dotychczasowe badania stwierdzały, że picie 2-5 filiżanek kawy zapobiega lub opóźnia ryzyko zachorowania na cukrzycę w ogóle wśród populacji, teraz natomiast sprawdzono, jak to ryzyko zmienia się w przypadku kobiet, które w ciąży chorowały na cukrzycę.
Naukowcy m.in. z Singapuru przeprowadzili badania na kobietach, które wcześniej w ciąży chorowały na cukrzycę ciążową. U nich ryzyko wystąpienia po porodzie cukrzycy typu 2 jest większe. Zespół naukowców pod okiem prof. Cuilin Zhang poddał obserwacji ponad 4500 pacjentek, które były wcześniej w ciąży i leczyły cukrzycę ciążową, a po porodzie regularnie piły kilka filiżanek kawy dziennie.
Zbadano powiązania regularnego spożywania kawy i to, czy później u tych kobiet wystąpiła cukrzyca typu 2. Okazało się, że po urodzeniu dzieci ich nawyk picia kawy był odwrotnie skorelowany z zachorowaniem na tę chorobę. Już 1 filiżanka kawy wypijana codziennie, zmniejszała ryzyko cukrzycy o 10 procent, picie 2-3 filiżanek obniżało ryzyko o 17 proc., a 4 filiżanki i więcej nawet o 53 proc. Co ważne, kawa, którą spożywały kobiety, była z kofeiną.
Kawa jest zdrowa, ale taka bez dodatków
Badania nie uwzględniają danych opartych na piciu kawy bezkofeinowej, bo wcześniejsze badania nie wykazały jej wpływu na obniżenie ryzyka cukrzycy po ciąży.
"Te i wcześniejsze wyniki sugerują, że kawa z kofeiną, spożywana bez cukru i pełnotłustych produktów mlecznych w ilości 2-5 filiżanek dziennie, może być ważną składową zdrowego stylu życia w niektórych populacjach" – napisali autorzy badań. Podkreślili również, że kawa może być niezdrowa dla pewnych grup i że jej nadmierne spożywanie może być niebezpieczne. Należy też pamiętać, że najzdrowsza kawa to taka bez cukru i mleka.
Źródło: PAP