
REKLAMA
1. Mielona, nie rozpuszczalna
Prawdziwa mielona kawa jest bogata w zdrowotne właściwości. Pobudza krążenie krwi, wspomaga spalanie tłuszczu, zawiera antyoksydanty. Pita po śniadaniu może nas skutecznie pobudzić, a nawet poprawić pracę naszego serca.Może cię zainteresować także: Kawa z jajkiem - to nie może być smaczne. A jednak! Zaskakujący przepis na kawę po szwedzku
Mowa jednak o kawie mielonej. Kawa rozpuszczalna, mimo że posiada niską kaloryczność, a sposób jej przygotowania w teorii pozwala na zachowanie walorów smakowych i zapachowych, nie jest tak korzystna dla naszego zdrowia jak kawa mielona.
2. Ani śmietanka, ani cukier
Najgorszymi dodatkami do kawy są zdecydowanie biały cukier i śmietanka. Wtedy zamieniamy filiżankę życiodajnego napoju na bombę kaloryczną. Do kawy możemy dodać przyprawy i dodatki, które podkręcą jej smak, ale nie zniwelują zdrowotnych właściwości. Jakie to dodatki?3. Cynamon, miód oraz prawdziwe kakao
Prawdziwy miód, prawdziwe kakao oraz cynamon. Miód obniża ciśnienie krwi, wzmacnia odporność, chroni gardło przed podrażnieniami. Cynamon ma działanie dezynfekujące, przeciwwirusowe, antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Ponadto przyspiesza przemianę materii, rozgrzewa i ma właściwości antyoksydacyjne.A kakao? Warto spróbować picia kakao ceremonialnego, ale sprawdzi się także jako dodatek do kawy. Kakao zawiera wiele związków mineralnych i przeciwutleniaczy. Pobudza, rozgrzewa, poprawia humor. Pamiętajmy jednak o wyborze naturalnego kakao, a nie słodzonego sproszkowanego napoju w typie kakao.
Może cię zainteresować także: Dodaj do kawy łyżeczkę masła i zobacz, co się stanie. "Kuloodporną kawę" pokochał świat!