
Kawa to napój, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie poranka. Niektórzy specjaliści polecają jednak napój z kofeiną zamienić raczej na zieloną herbatę – dla zdrowia. Kawosze nie chcą o tym słyszeć i wcale im się nie dziwię. Oto 3 sposoby, by zmienić kawę na jej zdrowszą wersję. Pijecie tak?
1. Mielona, nie rozpuszczalna
Prawdziwa mielona kawa jest bogata w zdrowotne właściwości. Pobudza krążenie krwi, wspomaga spalanie tłuszczu, zawiera antyoksydanty. Pita po śniadaniu może nas skutecznie pobudzić, a nawet poprawić pracę naszego serca.Może cię zainteresować także: Kawa z jajkiem - to nie może być smaczne. A jednak! Zaskakujący przepis na kawę po szwedzku
2. Ani śmietanka, ani cukier
Najgorszymi dodatkami do kawy są zdecydowanie biały cukier i śmietanka. Wtedy zamieniamy filiżankę życiodajnego napoju na bombę kaloryczną. Do kawy możemy dodać przyprawy i dodatki, które podkręcą jej smak, ale nie zniwelują zdrowotnych właściwości. Jakie to dodatki?3. Cynamon, miód oraz prawdziwe kakao
Prawdziwy miód, prawdziwe kakao oraz cynamon. Miód obniża ciśnienie krwi, wzmacnia odporność, chroni gardło przed podrażnieniami. Cynamon ma działanie dezynfekujące, przeciwwirusowe, antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Ponadto przyspiesza przemianę materii, rozgrzewa i ma właściwości antyoksydacyjne.Może cię zainteresować także: Dodaj do kawy łyżeczkę masła i zobacz, co się stanie. "Kuloodporną kawę" pokochał świat!