Kostki czosnkowe, pasta czosnkowa, pasta z czosnku, podstawa dań, baza do sosów, baza do zup, trik kuchenny, trik kulinarny
Kostki czosnkowe to świetna oszczędność czasu w kuchni. fot. ayindeabdulmajeed44/Pixabay/screen Instagram
Reklama.
  • Wiele osób zaczynając robienie jakiegoś sosu lub zupy, rozpoczyna od podsmażenia na patelni czosnku, który jest dla nich podstawą sporej ilości dań.
  • Aby nie obierać i siekać za każdym razem 1-2 ząbków czosnku, warto przygotować sobie pastę czosnkową, która pomoże zaoszczędzić nam czas w kuchni.
  • Taką pastę z czosnku można zrobić w większej ilości, zamrozić w pojemniczkach do lodu i korzystać z czosnkowych kostek zawsze wtedy, kiedy będą nam potrzebne.
  • Pasta z czosnku jako podstawa sosów i zup

    W kuchni wielu osób podstawą sosów, potrawek i zup jest cebula albo czosnek. Kto nie uwielbia makaronu z odrobiną oliwy, czosnkiem i chili? A może nie wyobrażasz sobie spaghetti bez 2 ząbków czosnku lub zupy pomidorowej bez doprawienia jej czosnkiem?

    Zamiast obierać i przeciskać przez praskę czosnek za każdym razem, gdy robisz obiad, wypróbuj genialny sposób, dzięki któremu w kuchni zaoszczędzisz czas. A każdy przecież lubi, kiedy jakaś czynność zajmuje nam mniej czasu niż zazwyczaj, prawda? By mieć zawsze pod ręką gotowy do dań czosnek – obrany i zmiażdżony, przygotuj pastę czosnkową, którą można przechowywać w zamrażarce nawet do kilku tygodni.

    Pasta czosnkowa – przepis

    Żeby przygotować pastę z czosnku, która będzie idealną podstawą wielu dań, będziesz potrzebowała:

  • miskę obranych ząbków czosnku z 4-5 główek
  • oliwę
  • Obierz ząbki czosnku ze skórek i umieść je w blenderze. Następnie dodaj do nich oliwę (ok. 4-5 łyżek, ale możesz dodać więcej, jeśli konsystencja wyda ci się zbyt gęsta) i całość dokładnie zmiksuj. Tak powstałą pastę umieść w plastikowym pojemniczku do robienia lodu.

    Pastę włóż do zamrażarki i podczas przygotowywania obiadu używaj pojedynczych kostek jako podstawę dania. Wystarczy, że na rozgrzaną suchą patelnię wrzucisz 1-2 kostki pasty czosnkowej i dolejesz odrobinę wody. Dzięki temu pasta szybko się rozmrozi i powstanie kremowa podstawa do wielu potraw.

    Czytaj także: