W wielu domach czosnek to podstawa gotowania i punkt obowiązkowy potraw. Niektórzy zaczynają od niego podsmażenia go na oliwie prawie każdą zupę i sos. By ułatwić sobie zadanie i skrócić czas spędzony na obieraniu i siekaniu czosnku za każdym razem, warto przygotować pastę czosnkową. Można ją przygotować w dużej ilości, zamrozić i korzystać w każdej chwili jako bazę do sosów i zup.
Reklama.
Podobają Ci się moje artykuły? Możesz zostawić napiwek
Teraz możesz docenić pracę dziennikarzy i dziennikarek. Cała kwota trafi do nich. Wraz z napiwkiem możesz przekazać też krótką wiadomość.
Wiele osób zaczynając robienie jakiegoś sosu lub zupy, rozpoczyna od podsmażenia na patelni czosnku, który jest dla nich podstawą sporej ilości dań.
Aby nie obierać i siekać za każdym razem 1-2 ząbków czosnku, warto przygotować sobie pastę czosnkową, która pomoże zaoszczędzić nam czas w kuchni.
Taką pastę z czosnku można zrobić w większej ilości, zamrozić w pojemniczkach do lodu i korzystać z czosnkowych kostek zawsze wtedy, kiedy będą nam potrzebne.
Pasta z czosnku jako podstawa sosów i zup
W kuchni wielu osób podstawą sosów, potrawek i zup jest cebula albo czosnek. Kto nie uwielbia makaronu z odrobiną oliwy, czosnkiem i chili? A może nie wyobrażasz sobie spaghetti bez 2 ząbków czosnku lub zupy pomidorowej bez doprawienia jej czosnkiem?
Zamiast obierać i przeciskać przez praskę czosnek za każdym razem, gdy robisz obiad, wypróbuj genialny sposób, dzięki któremu w kuchni zaoszczędzisz czas. A każdy przecież lubi, kiedy jakaś czynność zajmuje nam mniej czasu niż zazwyczaj, prawda? By mieć zawsze pod ręką gotowy do dań czosnek – obrany i zmiażdżony, przygotuj pastę czosnkową, którą można przechowywać w zamrażarce nawet do kilku tygodni.
Pasta czosnkowa – przepis
Żeby przygotować pastę z czosnku, która będzie idealną podstawą wielu dań, będziesz potrzebowała:
miskę obranych ząbków czosnku z 4-5 główek
oliwę
Obierz ząbki czosnku ze skórek i umieść je w blenderze. Następnie dodaj do nich oliwę (ok. 4-5 łyżek, ale możesz dodać więcej, jeśli konsystencja wyda ci się zbyt gęsta) i całość dokładnie zmiksuj. Tak powstałą pastę umieść w plastikowym pojemniczku do robienia lodu.
Pastę włóż do zamrażarki i podczas przygotowywania obiadu używaj pojedynczych kostek jako podstawę dania. Wystarczy, że na rozgrzaną suchą patelnię wrzucisz 1-2 kostki pasty czosnkowej i dolejesz odrobinę wody. Dzięki temu pasta szybko się rozmrozi i powstanie kremowa podstawa do wielu potraw.