logo
Babka wielkanocna, której przygotowanie razem z pieczeniem zajmie nie więcej niż 45 minut. Fot. Unsplash
Reklama.

Przepis na najszybszą babkę wielkanocną

W dzisiejszych czasach, kiedy jesteśmy zabiegani, a wcale nierzadko pracujemy do samych świąt, trudno jest wygospodarować czas na zrobienie wielu wymyślnych dań. Co wcale nie oznacza, że jesteśmy skazani na gotowce. Nie ma szybszego i łatwiejszego przepisu na babkę wielkanocną, która do tego zawsze się udaje.

Składniki na szybką babkę wielkanocną

  • 4 jajka
  • kostka miękkiego masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat cytrynowy lub cukier ze skórką cytrynową
  • 1 szklanka cukru
  • Jak zrobić najszybszą babkę wielkanocną

    Jajka wbij do miski i zmiksuj z cukrem. Dodaj miękkie masło i utrzyj wszystko razem. Dodawaj stopniowo mąkę, nie przestając ucierać, a także proszek do pieczenia i aromat. Całość zmiksuj na jednolitą masę. Do ciasta możesz też dodać rodzynki lub skórkę pomarańczową.

    Formę na babkę natrzyj masłem i oprósz odrobiną mąki. Przelej ciasto i postukaj delikatnie foremką o blat, żeby pozbyć się dużych pęcherzy powietrza. Dzięki temu ciasto będzie jednolite  i bardziej zwarte.  Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. przez około 30 min. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.

    Po wyjęciu z pieca od razu wyjmij z formy. Kiedy szybka babka wielkanocna wystygnie, możesz polać ją idealnym lukrem lub dowolną polewą albo oprószyć cukrem pudrem. Ciasto jest lekkie, świeże i na stałe wejdzie do waszego wielkanocnego menu

    Czytaj także: