Czekoladowe jajka to taki sam symbol świąt wielkanocnych jak baranek i króliczek, które zresztą też często występują w słodkich wersjach. Zamiast wydawać krocie na czekoladowe jajka i inne przysmaki w sklepie, zrób je sama. Zapłacisz o wiele mniej i będziesz miała pewność co do składu słodyczy.
Reklama.
Reklama.
Czekoladowe jajka domowej roboty to tak naprawdę chwila pracy. Co więcej, to w ogóle nie muszą być jajka! Wykorzystaj foremki na lód w kształcie, który masz. Wielkanocne rekiny? Jabłka? Ananasy? Czemu nie!
Wybierz ulubioną czekoladę swoją i dzieci i przystąp do dzieła. Wykonanie czekoladowych jajek to tylko 15 minut pracy.
Forma na czekoladowe jajka domowej roboty
Jeśli nie masz silikonowych foremek na jajka, nie przejmuj się. Kup kilka plastikowych jajek do lania wody. Przetnij je na pół i wyparz. Wybierając te ze zdobieniami, twoje czekoladowe jajka będą miały ładne wzorki na skorupce.
Innym sposobem jest uformowanie jajek z folii aluminiowej. Wykorzystaj do tego zwykłe jajka, by nadać formom kształt i posmaruj lekko olejem, zanim wlejesz do nich rozpuszczoną czekoladę, będziesz miała pewność, że masa nie przylgnie do folii.
Jeszcze inny sposób to wykorzystanie balonów. Nadmuchaj je tylko trochę, by nadać kształt czekoladzie lub zrób ogromne czekoladowe jaja z niespodzianką. Wybór należy do ciebie.
Czekoladowe jajka niespodzianki: przepis
Jajko z niespodzianką to to, co wszystkie dzieci uwielbiają. Przygotowując domowe jajka czekoladowe, masz pewność, że w środku znajdziesz zabawkę lub czekoladowe kuleczki, które zachwycą dzieci.
Składniki:
tabliczka mlecznej czekolady,
tabliczka białej czekolady,
draże czekoladowe lub mała zabawka.
Przepis:
Na gazie ustaw garnek z wodą i doprowadź ją do wrzenia. Najpierw rozpuść czekoladę mleczną w metalowej lub szklanej miseczce, którą ustawisz na brzegach garnka. Para wodna podgrzeje spód naczynia i czekolada zacznie się rozpuszczać.
Wlej rozpuszczoną czekoladę do foremek, a potem odwróć je do góry dnem, by wylać nadmiar czekolady. Jeśli używasz balonów, zamocz okrągłą część balona w lekko przestudzonej, ale nie zastygniętej czekoladzie.
Gdy czekolada zastygnie, powtórz proces z białą czekoladą. W przypadku balonów przebij bąbel i wypełnij formę rozpuszczoną białą masą.
Do wystudzonych, zastygniętych jajek, wrzuć cukierki lub zabawkę (tylko do jednej połowy). Rozgrzej nóż lub łyżkę nad palnikiem, przetrzyj ściereczką i przesuń rozgrzany sztuciec na brzegu jednej z połówek jajek, a potem przykryj ją kolejną.
Zostaw jajka na kilka minut, by czekolada pomiędzy brzegami zastygła. I już! Czekoladowe jajka niespodzianki własnej roboty gotowe.
Czekoladowe jajka z nadzieniem: przepis
A jeśli ty i dzieci kochacie czekoladowe jajka praliny z nadzieniem, przygotuj jajka z nadzieniem z ciasteczek oreo. Nikt się im nie oprze.
Składniki:
tabliczka mlecznej czekolady,
opakowanie ciasteczek oreo lub innych,
twaróg mielony jak do sernika,
masło.
Przepis:
Zmiel ciasteczka w malakserze na drobny proszek. Dodaj do nich kilka łyżek twarogu, tak abyś mogła swobodnie formować kulki w dłoni. Masa nie może być zbyt rzadka, bo nie ściśnie się w lodówce.
Uformuj z masy małe jajeczka. Wyłóż na folię spożywczą w niewielkich odstępach i włóż do lodówki, aby stwardniały. W tym czasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Jeśli jest zbyt gęsta, dodaj łyżkę masła. Rozpuszczona czekolada musi mieć dość lekką konsystencję, bo będziesz w niej zanurzać jajka.
Po stwardnieniu w lodówce wyjmij jajka i wbij w każde z nich patyczek do szaszłyka. A potem po kolei każde maczaj w czekoladzie i pozwól obcieknąć, aby warstwa czekolady była cienka i chrupiąca.
Czekoladowe jajka możesz pozostawić do ostygnięcia na patyczkach, umieszczając je na przykład w durszlaku lub sitku o sporych otworach ustawionym w wysokim garnku.
A potem pozostaje już tylko zajadać te przysmaki. W formie czekoladowego lizaka lub pralinek ozdobionych pisakami i lukrem.