
Zupa-krem z kalafiora z curry i mlekiem kokosowym: najlepszy przepis
Składniki kremu z kalafiora z egzotyczną nutą
Jak zrobić krem z kalafiora z orientalną nutą
Pałki z kurczaka umyłam i umieściłam w garnku, zalałam zimną wodą. Dodałam trzy ziela angielskie i dwa liście laurowe. Kiedy mięso się zagotowało, zebrałam pianę, wyjęłam przyprawy i dodałam obrane i pokrojone w kostkę marchewki i ziemniaki.
Po około 10 min, gdy warzywa zaczęły robić się miękkie, dodałam kalafior pokrojony w różyczki i dwie kopiaste łyżeczki przyprawy curry w proszku.
Całość gotowałam do miękkości warzyw, a następnie dodałam mleko kokosowe i doprawiłam do smaku.
Na sam koniec obficie obsypałam posiekanym koperkiem. Wyjęłam mięso. Zupę bardzo dokładnie zmiksowałam. Stała się delikatna, kremowa, wręcz aksamitna. Jak mówi mój 12-letni krytyk kuchenny: "wypasiona w kosmos".