Krem z kalafiora z curry i mlekiem kokosowym, przepis.
Krem z kalafiora z curry i mlekiem kokosowym, przepis. Fot. Unsplash
Reklama.

Zupa-krem z kalafiora z curry i mlekiem kokosowym: najlepszy przepis

Składniki kremu z kalafiora z egzotyczną nutą

  • 1 kalafior
  • 5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 4 pałki z kurczaka
  • pół pęczka koperku
  • przyprawa curry
  • sól do smaku
  • puszka mleka kokosowego
  • ziele angielskie
  • listki laurowe
  • Jak zrobić krem z kalafiora z orientalną nutą

    Pałki z kurczaka umyłam i umieściłam w garnku, zalałam zimną wodą. Dodałam trzy ziela angielskie i dwa liście laurowe. Kiedy mięso się zagotowało, zebrałam pianę, wyjęłam przyprawy i dodałam obrane i pokrojone w kostkę marchewki i ziemniaki.

    Po około 10 min, gdy warzywa zaczęły robić się miękkie, dodałam kalafior pokrojony w różyczki i dwie kopiaste łyżeczki przyprawy curry w proszku.

    Całość gotowałam do miękkości warzyw, a następnie dodałam mleko kokosowe i doprawiłam do smaku.

    Na sam koniec obficie obsypałam posiekanym koperkiem. Wyjęłam mięso. Zupę bardzo dokładnie zmiksowałam. Stała się delikatna, kremowa, wręcz aksamitna. Jak mówi mój 12-letni krytyk kuchenny: "wypasiona w kosmos". 

    Czytaj także: