Mleko kokosowe ma delikatny posmak kokosa i idealnie sprawdzi się w kawie czy owsiance.
Mleko kokosowe ma delikatny posmak kokosa i idealnie sprawdzi się w kawie czy owsiance. Unsplash
REKLAMA
  • Mleko kokosowe to świetny roślinny zamiennik mleka krowiego.
  • Do przygotowania tego mleka potrzebujesz zaledwie dwóch składników.
  • Takie mleko przygotowane samodzielnie możesz trzymać w lodówce do 3 dni.
  • Mleko roślinne idealnie nadaje się do owsianki, koktajlu, jako składnik naleśników czy jako dodatek do kawy. W sklepach jest ich dosyć duży wybór, ale my proponujemy przygotować je samodzielnie. To banalnie prosty przepis i masz pewność, co znajduje się w jego składzie.

    Przepis na roślinne mleko kokosowe

    Do przygotowania mleka kokosowego będziesz potrzebować tylko dwóch składników. Oto one:
  • 1 litr wody
  • 300 g wiórków kokosowych
  • Samo przygotowanie mleka kokosowego nie wymaga dużego nakładu energii i czasu, ale należy wcześniej przygotować składniki. Wiórki zalej wodą do namoczenia – najlepiej na ok. 8 godzin, a najlepiej na całą noc. Na czas moczenia, możesz włożyć je w misce do lodówki.
    Następnego dnia całą masę przełóż do kielichowego blendera. Miksuj płyn na wysokich obrotach przez ok. 5-6 minut. Po tym czasie, kremowe mleko roślinne przelej przez gazę lub czystą pieluchę tetrową by pozbyć się grudek i miazgi kokosowej.
    Gotowe mleko kokosowe przelej do dużego słoika lub butelki ze szczelnym wieczkiem. Tak przygotowane mleko możesz trzymać w lodówce do 3 dni.

    Dodatkowe wskazówki
    : rozwarstwienie mleka w lodówce jest normalne, przed użyciem mocno je wstrząśnij i wymieszaj. Z masy, która została po przesączeniu mleka przez gazę możesz zrobić owsiankę lub przygotować ciasteczka kokosanki.