Mleko kokosowe to świetny roślinny zamiennik mleka krowiego.
Do przygotowania tego mleka potrzebujesz zaledwie dwóch składników.
Takie mleko przygotowane samodzielnie możesz trzymać w lodówce do 3 dni.
Mleko roślinne idealnie nadaje się
do owsianki, koktajlu, jako składnik naleśników czy jako
dodatek do kawy. W sklepach jest ich dosyć duży wybór, ale my proponujemy przygotować je samodzielnie. To banalnie prosty przepis i masz pewność, co znajduje się w jego składzie.
Przepis na roślinne mleko kokosowe
Do przygotowania mleka kokosowego będziesz potrzebować tylko dwóch składników. Oto one:
1 litr wody
300 g wiórków kokosowych
Samo przygotowanie mleka kokosowego nie wymaga dużego nakładu energii i czasu, ale należy wcześniej przygotować składniki.
Wiórki zalej wodą do namoczenia – najlepiej na ok. 8 godzin, a najlepiej na całą noc. Na czas moczenia, możesz włożyć je w misce do lodówki.