Warto pamiętać, aby
trzymać się ściśle kolejności dodawania składników do garnka. - Tak naprawdę to jest klucz najlepszego gulaszu - mówi Ádám. Dodaje, że w tradycyjnym gulaszu jego mamy
nigdy nie ma sosu pomidorowego, co nie raz spotykał w restauracjach w różnych częściach Europy. - Za kolor zupy odpowiada papryka w proszku, dlatego lepiej jej nie żałować.
Przepis na węgierską zupę gulaszową
Składniki najlepszej węgierskiej zupy gulaszowej
500 g miękkiej wołowiny (najlepsza jest pręga)
2 cebule
marchewka
korzeń pietruszki
3 ziemniaki
4 ząbki czosnku
łyżka wędzonej papryki w proszku
1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli lub pół ostrej świeżej papryczki
1/2 łyżeczki mielonego kminku
2 liście laurowe
pieprz i sól do smaku
łyżka smalcu do smażenia
duża garść zacierek
Jak zrobić prawdziwą węgierską zupę gulaszową
Zaczynamy od obrania i umycia wszystkich warzyw. Cebulę siekamy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę lub szatkujemy, marchewkę,
paprykę, ziemniaki i pietruszkę kroimy w kostkę. Jeśli używasz świeżego chilli, je również drobno posiekaj. Mięso kroimy w kostkę podobnej wielkości jak ziemniaki. Jeśli chcesz zrobić
domowe zacierki, zajmij się tym teraz, ale można użyć też gotowych.