#sheetpandinner, sheet pan dinner, pieczone warzywa, pieczone mięso, pieczona ryba, przepis na pieczoną rybę, przepis na pieczone mięso, przepis na pieczone warzywa
Sheet pan dinner to szybki obiad, dzięki któremu zaoszczędzisz czas i przemycisz w nim mnóstwo warzyw. 123rf
REKLAMA
  • Na Instagramie można znaleźć mnóstwo inspiracji na rodzinne obiady. Poszukaj pod hashtagami, które kryją w sobie nie tylko smaczne i zdrowe, ale i wyjątkowo ładne potrawy, jak #sheetpandinner.
  • Sheet pan dinner to potrawa jednogarnkowa, a właściwie "jednoblachowa" - polega na pieczeniu różnych warzyw i mięs na jednej blaszce.
  • Danie może zawierać takie warzywa, które akurat lubi twoja rodzina, mięso lub ryby. Jeśli estetycznie pokroisz kawałki, danie będzie kolorowe, zachęcające do spożycia, a na dodatek fotogeniczne.
  • Przepis na sheet pan dinner zobaczyłam na jakimś koncie na Instagramie. Danie wydało mi się wyjątkowo ładne i fotogeniczne, a przy tym chyba proste w wykonaniu, smaczne i zdrowe.

    Później pomyślałam, że to genialny pomysł na obiad dla całej rodziny, szczególnie w ciągu tygodnia, gdy jesteśmy zabiegani i nie mamy czasu, by gotować wieloetapowe dania. To idealny pomysł na zaoszczędzenie czasu, wykorzystanie do obiadu naprawdę dużej liczby warzyw i ograniczenie tłuszczu – bo przecież wszystko jest w nim upieczone.

    Fotogeniczny obiad jednogarnkowy, czyli sheet pan dinner

    Polecam sprawdzić hashtag #sheetpandinner na Instagramie czy Pintereście – to prawdziwa skarbnica inspiracji obiadowych, bo ten sposób na przygotowanie obiadu nie ogranicza nas w niczym – możemy w ten sposób przyrządzić kurczaka, rybę, a nawet (po wcześniejszym wstępnym obsmażeniu, by mieć pewność, że mięso dobrze się upiecze) inne mięsa jak np. wieprzowinę czy wołowinę.

    Sheet pan dinner jest bardzo instagramowy, bo zawiera w sobie różne warzywa, przez co jest kolorowy i wyjątkowo fotogeniczny, jeśli ułożysz też jego składniki równo, to będzie wyglądał bardzo estetycznie, idealnie do zdjęć. To też sposób na przemycenie w posiłku naprawdę wielu różnych warzyw: ziemniaków, marchewki, brokułu, kalafiora, cukinii, batatów, papryki, pieczarek czy brukselki.

    Czego tylko dusza zapragnie i oczywiście co tylko lubi wasza rodzina. Sheet pan dinner to tzw. danie jednogarnkowe, choć w tym przypadku bardziej "jednoblachowe". By je przygotować, będziesz potrzebowała dużej blachy oraz papieru do pieczenia. No i wszystkich składników, które chciałabyś dorzucić do tego "jednoblachowego" dania.

    Jak zrobić sheet pan dinner?

    Cały trik polega na tym, że wszystkie warzywa, mięso lub rybę kroimy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warzywa, zależnie od ich właściwości, kroimy na mniejsze lub większe słupki czy kawałki. Przykładowo: ziemniaki można pokroić na połówki lub ćwiartki, marchewkę w słupki grubości 1 cm, cukinię w słupki 2 cm lub w grube krążki.

    Surową rybę pieczemy w całości, a jeśli to łosoś, możemy go pokroić na kawałki, które potem będą dla każdego domownika (dzięki temu unikniemy krojenia upieczonej ryby, która może się rozpadać podczas przekładania). Wcześniej zamarynowanego w przyprawach i oleju kurczaka czy indyka zostawiamy raczej w całych kawałkach, czyli np. udka czy pałki z kurczaka zostawiamy w całości, pierś podobnie (ją po upieczeniu łatwo pokroić w plastry).

    Możesz na sheet pan dinner przygotować np. polędwiczkę, którą wcześniej trzeba zamarynować i obsmażyć na patelni, by zamknęły się pory mięsa i by nie stało się podczas pieczenia suche.

    Sheet pan dinner - przepis

    Pokrojone warzywa i mięso ułóż na blaszce wyłożonej papierem, możesz też dodać kilka ząbków nieobranego ze skórki czosnku oraz kilka gałązek tymianku czy rozmarynu. Całość skrapiamy oliwą i – jeśli lubisz – ulubionymi ziołami. Całość wstaw do piekarnika na 200 stopni na ok. 40-50 minut.

    Po tym czasie twój "jednoblachowy" obiad jest gotowy. Po wyjęciu dania z piekarnika możesz posypać całość startym parmezanem. Warzywa i mięso lub rybę można jeść solo, a możesz do tego ugotować też np. kaszę jaglaną, jęczmienną albo bulgur.

    Czytaj także: