
Przepis na pieczone brokuły
W czasie luźnej rozmowy z wydawczynią padł temat pieczonych warzyw. Owszem brokuł nieraz lądował w moim piekarniku, ale nigdy solo, więc przepis Karoliny musiałam wypróbować.
To jedna z tych rzeczy, które można przygotować jedną ręką, jest banalnie prosta, nie wymaga w zasadzie żadnych talentów kulinarnych, a jest zdrowa, pyszna i spokojnie można nią zastąpić, np. ziemniaki, na których obieranie zawsze szkoda mi czasu.
Składniki na brokuł z piekarnika
Jak upiec brokuł w piekarniku
Podzielony na niewielkie różyczki brokuł przekładamy do naczynia żaroodpornego. Delikatnie skrapiamy oliwą i oprószamy solą, ja użyłam różowej himalajskiej. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra - dół, bez termoobiegu) na około 20 min. Ostatnich 5 min przełączamy piekarnik na funkcję grilla, jeśli urządzenie taką posiada. Przed podaniem można skropić sokiem z cytryny. Pyszny, chrupiący, zdrowy i szybki w przygotowaniu brokuł spokojnie może zastąpić ryż czy ziemniaki w daniu głównym.
Świetnie pasowałby do niego delikatny sos jogurtowo-ziołowy.