Brokuł z piekarnika
Pieczony brokuł gotowy w kilka chwil. Fot. Archiwum pry
REKLAMA

Przepis na pieczone brokuły

W czasie luźnej rozmowy z wydawczynią padł temat pieczonych warzyw. Owszem brokuł nieraz lądował w moim piekarniku, ale nigdy solo, więc przepis Karoliny musiałam wypróbować.

To jedna z tych rzeczy, które można przygotować jedną ręką, jest banalnie prosta, nie wymaga w zasadzie żadnych talentów kulinarnych, a jest zdrowa, pyszna i spokojnie można nią zastąpić, np. ziemniaki, na których obieranie zawsze szkoda mi czasu.

Składniki na brokuł z piekarnika

  • 1 brokuł podzielony na maleńkie różyczki (nóżka świetnie nada się na zupę krem)
  • 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • Opcjonalnie sok z cytryny
  • Jak upiec brokuł w piekarniku

    Podzielony na niewielkie różyczki brokuł przekładamy do naczynia żaroodpornego. Delikatnie skrapiamy oliwą i oprószamy solą, ja użyłam różowej himalajskiej. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy.

    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra - dół, bez termoobiegu) na około 20 min. Ostatnich 5 min przełączamy piekarnik na funkcję grilla, jeśli urządzenie taką posiada. Przed podaniem można skropić sokiem z cytryny. Pyszny, chrupiący, zdrowy i szybki w przygotowaniu brokuł spokojnie może zastąpić ryż czy ziemniaki w daniu głównym.

    Świetnie pasowałby do niego delikatny sos jogurtowo-ziołowy.

    Czytaj także: