ekspres do kawy, czyszczenie ekspresu, jak wyczyścić ekspres do kawy, odkamienianie ekspresu do kawy, jaki odkamieniacz do ekspresu, naturalny odkamieniacz, kwasek cytrynowy jako odkamieniacz
Ekspres do kawy raz na jakiś czas wymaga czyszczenia i usuwania osadu z kamienia. Pexels
Reklama.
  • Kwasek cytrynowy to naturalny świetny środek usuwający kamienny osad: można używać go w czajnikach, a także ekspresach do kawy.
  • Żeby cieszyć się ze swojego ekspresu w pełni, trzeba go regularnie czyścić i odkamieniać co ok. 2 miesiące.
  • Wypróbuj prosty sposób odkamieniania ekspresu do kawy za pomocą kwasku cytrynowego - wystarczy jego roztworem przepłukać przewody.
  • Jeśli posiadasz ekspres przelewowy lub ciśnieniowy, wiesz, że raz na jakiś czas wymaga on gruntownego czyszczenia – są takie modele, które raz na jakiś czas czyszczą się samodzielnie, ale w każdym ekspresie trzeba też co kilka miesięcy odkamieniać wszystkie przewody i komory. Proces odkamieniania to nic skomplikowanego, trzeba jednak wiedzieć, jak to zrobić, żeby nie uszkodzić urządzenia lub jego przewodów.

    Kiedy trzeba odkamienić ekspres do kawy i jak często to robić?

    Nowsze modele ekspresów same pokazują użytkownikowi, kiedy czas na usunięcie kamienia. Komunikat zazwyczaj wyświetla się na panelu z ekranem, a jeśli ekspres go nie posiada, na części z guzikami zaczyna wyskakiwać błąd albo jakiś kod błędu. Jeśli twój ekspres nie posiada żadnej z tych funkcji, najbezpieczniej będzie go po prostu odkamieniać po każdych 200-300 przygotowanych napojach.

    To oznacza, że trzeba usuwać z niego kamienny osad mniej więcej ok. co 2 miesiące. Wszystko rzecz jasna zależy od tego, jakie ilości kawy każdego dnia przygotowuje twój ekspres. Jeśli jest to 1 filiżanka kawy dziennie, odkamienianie możesz robić nawet raz na 3 miesiące.

    Jeśli zbyt długo nie będziesz odkamieniać sprzętu, sama zauważysz, że gorzej działa, pobiera więcej wody czy głośno buczy podczas robienia kawy albo robi ją bardzo wolno – to znaki, że trzeba go gruntownie wyczyścić i usunąć osad z kamienia.

    Do usuwania osadu z kamienia – kwasek cytrynowy

    Jeśli chcesz, możesz w sklepie kupić gotowy płyn, tabletki lub proszek odkamieniający przeznaczony do czajników i do ekspresów do kawy. Możesz też sięgnąć do kuchennej szafki, w której trzymasz przyprawy i wsypać do ekspresu kwasek cytrynowy.

    Poradzi sobie świetnie z kamiennym osadem, a także z nieprzyjemnym zapachem, jeśli taki występuje. Aby odkamienić ekspres, musisz opróżnić całą komorę na wodę, nalać 2 szklanki czystej wody, wsypać do niej saszetkę kwasku cytrynowego (20 g) i dokładnie wymieszać aż do całkowitego rozpuszczenia się kryształków. Jeśli posiadasz ekspres ciśnieniowy z kolbą, należy ją umieścić w miejscu jej przeznaczenia, ale bez zawartości kawy.

    Następnie włącz ekspres i włącz parzenie kawy (czarnej, bez dodatku mleka). Po jednym takim parzeniu w przewodach ekspresu znajdzie się roztwór kwasu cytrynowego, który działa jak odkamieniacz. Zostaw go w przewodach na ok. 20 minut, by kwasek miał szansę zadziałać i rozpuścił kamienny osad.

    Następnie wylej z pojemnika resztki roztworu kwasku cytrynowego, umyj go i nalej czystej wody. Zaparz jeszcze 5-6 filiżanek "bez zawartości kawy", aby czystą wodą dokładnie przepłukać przewody, w których mogą zalegać jeszcze resztki osadu oraz woda zawierająca kwasek cytrynowy.

    Później ponownie wylej wodę i uzupełnij pojemnik świeżą. Jeśli twój ekspres ma funkcje samodzielnego odkamieniania, do tego zabiegu także możesz wlać do niego roztwór wody i kwasku.

    Czytaj także: