Ekspres w domu to dla wielu kobiet najważniejszy sprzęt AGD. Kawa przecież płynie we krwi zmęczonej i niewyspanej mamy. Żeby mogła się nią rozkoszować, musi dbać o ekspres, czyli co jakiś czas go czyścić i odkamieniać. Odkamienianie ekspresu to nic skomplikowanego, trzeba tylko wiedzieć, jak to zrobić, żeby nie uszkodzić sprzętu.
Reklama.
Podobają Ci się moje artykuły? Możesz zostawić napiwek
Teraz możesz docenić pracę dziennikarzy i dziennikarek. Cała kwota trafi do nich. Wraz z napiwkiem możesz przekazać też krótką wiadomość.
Kwasek cytrynowy to naturalny świetny środek usuwający kamienny osad: można używać go w czajnikach, a także ekspresach do kawy.
Żeby cieszyć się ze swojego ekspresu w pełni, trzeba go regularnie czyścić i odkamieniać co ok. 2 miesiące.
Wypróbuj prosty sposób odkamieniania ekspresu do kawy za pomocą kwasku cytrynowego - wystarczy jego roztworem przepłukać przewody.
Jeśli posiadasz ekspres przelewowy lub ciśnieniowy, wiesz, że raz na jakiś czas wymaga on gruntownego czyszczenia – są takie modele, które raz na jakiś czas czyszczą się samodzielnie, ale w każdym ekspresie trzeba też co kilka miesięcy odkamieniać wszystkie przewody i komory. Proces odkamieniania to nic skomplikowanego, trzeba jednak wiedzieć, jak to zrobić, żeby nie uszkodzić urządzenia lub jego przewodów.
Kiedy trzeba odkamienić ekspres do kawy i jak często to robić?
Nowsze modele ekspresów same pokazują użytkownikowi, kiedy czas na usunięcie kamienia. Komunikat zazwyczaj wyświetla się na panelu z ekranem, a jeśli ekspres go nie posiada, na części z guzikami zaczyna wyskakiwać błąd albo jakiś kod błędu. Jeśli twój ekspres nie posiada żadnej z tych funkcji, najbezpieczniej będzie go po prostu odkamieniać po każdych 200-300 przygotowanych napojach.
To oznacza, że trzeba usuwać z niego kamienny osad mniej więcej ok. co 2 miesiące. Wszystko rzecz jasna zależy od tego, jakie ilości kawy każdego dnia przygotowuje twój ekspres. Jeśli jest to 1 filiżanka kawy dziennie, odkamienianie możesz robić nawet raz na 3 miesiące.
Jeśli zbyt długo nie będziesz odkamieniać sprzętu, sama zauważysz, że gorzej działa, pobiera więcej wody czy głośno buczy podczas robienia kawy albo robi ją bardzo wolno – to znaki, że trzeba go gruntownie wyczyścić i usunąć osad z kamienia.
Do usuwania osadu z kamienia – kwasek cytrynowy
Jeśli chcesz, możesz w sklepie kupić gotowy płyn, tabletki lub proszek odkamieniający przeznaczony do czajników i do ekspresów do kawy. Możesz też sięgnąć do kuchennej szafki, w której trzymasz przyprawy i wsypać do ekspresu kwasek cytrynowy.
Poradzi sobie świetnie z kamiennym osadem, a także z nieprzyjemnym zapachem, jeśli taki występuje. Aby odkamienić ekspres, musisz opróżnić całą komorę na wodę, nalać 2 szklanki czystej wody, wsypać do niej saszetkę kwasku cytrynowego (20 g) i dokładnie wymieszać aż do całkowitego rozpuszczenia się kryształków. Jeśli posiadasz ekspres ciśnieniowy z kolbą, należy ją umieścić w miejscu jej przeznaczenia, ale bez zawartości kawy.
Następnie włącz ekspres i włącz parzenie kawy (czarnej, bez dodatku mleka). Po jednym takim parzeniu w przewodach ekspresu znajdzie się roztwór kwasu cytrynowego, który działa jak odkamieniacz. Zostaw go w przewodach na ok. 20 minut, by kwasek miał szansę zadziałać i rozpuścił kamienny osad.
Następnie wylej z pojemnika resztki roztworu kwasku cytrynowego, umyj go i nalej czystej wody. Zaparz jeszcze 5-6 filiżanek "bez zawartości kawy", aby czystą wodą dokładnie przepłukać przewody, w których mogą zalegać jeszcze resztki osadu oraz woda zawierająca kwasek cytrynowy.
Później ponownie wylej wodę i uzupełnij pojemnik świeżą. Jeśli twój ekspres ma funkcje samodzielnego odkamieniania, do tego zabiegu także możesz wlać do niego roztwór wody i kwasku.