Nikt nie ma ochoty po wypiciu herbaty odkryć, że na dnie jego kubka jest kamień. Wapń, który wytrąca się z wody w czasie gotowania, osadza się na sprzęcie, sprawia, że herbata jest mętna i niesmaczna. Nie wspominając o tym, że to zwyczajnie niezdrowe. Ale jest prosty sposób na pozbycie się kamienia.
Kamień w czajniku osadza się, kiedy w mieszkaniu mamy twardą wodę. Niestety nawet filtr nie jest w stanie do końca pozbawić nas problemu. Dlatego od czasu do czasu, kiedy zauważysz, że dno czajnika pokrywa biały nalot, musisz go wyczyścić.
Odkamienianie czajnika octem to kiepski pomysł
Czajnika elektrycznego nie włożysz do zmywarki i nie wyszorujesz w zlewie, dlatego trzeba radzić sobie inaczej. Najczęściej wlewamy ocet i gotujemy, żeby pozbyć się kamienia, jednak ta metoda ma kilka minusów.
Po pierwsze zapach podgrzanego octu zostaje z nami na długo, a po drugie, żeby herbata nie smakowała octem, po zabiegu trzeba kilkukrotnie zagotować w czajniku wodę i ją wylać. Nie jest to więc zbyt ekonomiczny i ekologiczny sposób. Znamy lepszy!
Kwasek cytrynowy na kamień w czajniku
Nalej do czajnika wodę i zagotuj ją. Wsyp do wrzątku opakowanie kwasku cytrynowego lub wlej sok z całej cytryny. Zostaw na godzinę. Po tym czasie po prostu wylej zawartość i przepłucz wnętrze czajnika czystą wodą.
Czajnik jest gotowy do użycia, bez przykrego zapachu i ryzyka, że ktoś z domowników napije się "octowej herbatki". Prosto szybko, naturalnie i bezpiecznie. A co najważniejsze skutecznie i tanio. Kwasek można także wykorzystać do odkamieniania ekspresu. Należy rozpuścić go w letniej wodzie i wlać do zbiorniczka, następnie uruchomić proces odkamieniania.
Środki chemiczne do odkamieniania czajnika są nie tylko kilkukrotnie droższe od kwasku, ale także stanowią zagrożenie dla naszego zdrowia.