mamDu_avatar

Sprytny trik na pyszne kotlety mielone. Wyjdą miękkie i soczyste jak u babci

Dominika Bielas

29 marca 2022, 15:44 · 1 minuta czytania
Kotlety mielony to klasyk, do którego lubi wracać każdy, kto jada mięso. Ale co zrobić, by były tak soczyste, jak te, które pamiętasz z niedzielnych obiadów u babci? Jeden niepozorny składnik, sprawi, że będą idealne. Już zawsze będziesz chciała je tak przyrządzać.


Sprytny trik na pyszne kotlety mielone. Wyjdą miękkie i soczyste jak u babci

Dominika Bielas
29 marca 2022, 15:44 • 1 minuta czytania
Kotlety mielony to klasyk, do którego lubi wracać każdy, kto jada mięso. Ale co zrobić, by były tak soczyste, jak te, które pamiętasz z niedzielnych obiadów u babci? Jeden niepozorny składnik, sprawi, że będą idealne. Już zawsze będziesz chciała je tak przyrządzać.
Pyszne mielone to smak dzieciństwa, który możesz przywołać. fot. Pexels
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej
  • Kotlety mielone przywołują smak dzieciństwa. Chrupiące i soczyste często gościły w polskich domach, gdy byliśmy mali.
  • To proste danie potrafi przysporzyć wielu problemów. Kotlety często wychodzą zbyt suche lub się rozpadają.
  • Sekret idealnych kotletów w dużej mierze tkwi w odpowiednim doborze mięsa.

Soczyste mielone krok o kroku

1. Wybór mięsa i tajny składnik

Obecnie w sklepach mamy szeroki wybór mięs. Kupując to na kotlety, powinniśmy zdecydować się na takie, które będzie średnio tłuste. Pierś z kurczaka, szynka czy schab wieprzowy mogą być zbyt chude, natomiast karkówka, czy boczek za tłuste. Najlepszym wyborem będzie łopatka. Jednak z dodatkiem tajnego składnika, jakim jest surowy boczek. Dzięki temu dodatkowi mielone będą jednocześnie chrupiące, jak i soczyste. Możesz ten trik zastosować przy innych chudych mięsach, wystarczy dać nieco więcej boczku.

Co więcej, starsze gospodynie nigdy nie zdecydują się na paczkowane mielone. Pójdą do mięsnego i tam poproszą o zmielenie wybranego kawałka. Dzięki temu dokładnie wiedzą, jak bardzo jest tłuste mięso, które kupują.

2. Bułki nigdy za wiele

Żadna babcia nie obawia się także dodać do mielonych solidnej porcji białej bułki, np. poznańskiej czy kajzerki, namoczonej w mleku. Im więcej bułki, tym miększe kotlety.

3. Wyrabianie ma znaczenie

Masę następnie należy przyprawić i dodać cebulę oraz jajko. Pamiętaj jednak, że kotlety wyjdą zbyt twarde, jeśli dodasz za dużo jaj. Znaczenie ma także wyrabianie kotletów. Powinno się to robić tak długo, aż połączą się składniki. Jednak nie zbyt długo, bo kotlety wyjdą zbyt zbite.

4. Niech odpocznie

Część doświadczonych gospodyń praktykuje także odstawienie mięsa na pół godziny, by odpoczęło. Następnie wystarczy uformować niewielkie kotlety i spłaszczać je podczas panierowania w bułce tartej. Kotlety powinny trafić na patelnię, dopiero gdy olej będzie dobrze rozgrzany.

Czytaj także: https://mamadu.pl/156085,soczyste-kotlety-mielone-z-jednym-genialnym-trikiem-musisz-ich-sprobowac