logo
Idealne jajko w koszulce, można zrobić na kilka prostych sposobów. Fot. 123rf.com
Reklama.
  • Jajko w koszulce to świetny dodatek do kanapek, sałatek i warzyw. Idealne na śniadanie czy lunch.
  • Jeśli tradycyjne gotowanie, jajka w koszulce ci nie wychodzi, wypróbuj inne metody.
  • Jajko w koszulce, czyli gotowane bez skorupki. Idealnie ugotowane ma ścięte białko i płynne żółtko. To świetny dodatek do kanapek, szparagów czy innych grillowanych warzyw. W klasycznej wersji należy jajko wbić do garnka z wrzącą wodą, gdzie uprzednio zrobiło się wir. Jeśli przerasta cię ta metoda, wypróbuj jedną z poniższych, by cieszyć się idealnie gotowanym jajkiem w koszulce.

    Jajko gotowane na łyżce wazowej

    Jajko wystarczy wbić do dużej łyżki wazowej wysmarowanej uprzednio tłuszczem. Łyżkę umieść częściowo w wodzie, gdy jajko zacznie się ścinać, wsadź łyżkę z jajkiem pod wodę.

    Jajko gotowane w sylikonowej łódeczce

    Może nie wiedziałeś, ale bez problemu w sklepie dostaniesz sylikonowe naczynia przeznaczone właśnie do gotowania jajek. Wystarczy jajko wbić do miseczki i umieścić w garnku z wrzątkiem.

    Jajko w koszulce z mikrofali

    Umieść jajko w kubku z zimną wodą, a następnie wstaw całość do mikrofali. Gotuj na największej mocy przez 1 minutę.

    Inną metodą jest dodanie jajka do wrzącej wody z odrobiną octu i podgrzanie w mikrofali przez 40 sekund na największej mocy.

    Jajko gotowane w folii

    Folię spożywczą (przeznaczoną do podgrzewania) wysmarowaną tłuszczem umieść w kubku i wbij jajko. Następnie dobrze skręć lub użyj klipsa. Wrzuć do gotującej się wody.

    Ile powinno się gotować jajko w koszulce?

    Średnio uznaje się, że jajko w koszulce powinno się gotować ok. 3 minut. W zależności od wielkości jajka i indywidualnych preferencji, czas można minimalnie skrócić lub wydłużyć.

    Ile octu do jajek w koszulce?

    Nie jest to konieczny składnik przy przygotowaniu jajka w koszulce, jednak z pewnością nie bez znaczenia. Kwas z octu sprawi, ze jajko szybciej się ścina, dzięki czemu jajko przyjmuje ładny kształt. Oznacza to, że sens dodania octu do wody jest tylko, jeśli jajko ma bezpośrednią styczność z wodą. Przyjmuje się, że do naczynia z wodą powinno się dodać 10 ml 10 proc. octu na każdy litr wody. Jeśli dodasz więcej, jajko będzie kwaśne.