Jajko w koszulce, czyli gotowane bez skorupki. Idealnie ugotowane ma ścięte białko i płynne żółtko. To świetny dodatek do kanapek, szparagów czy innych grillowanych warzyw. W klasycznej wersji należy jajko wbić do garnka z wrzącą wodą, gdzie uprzednio zrobiło się wir. Jeśli przerasta cię ta metoda, wypróbuj jedną z poniższych, by cieszyć się idealnie gotowanym jajkiem w koszulce.
Jajko gotowane na łyżce wazowej
Jajko wystarczy wbić do dużej łyżki wazowej wysmarowanej uprzednio tłuszczem. Łyżkę umieść częściowo w wodzie, gdy jajko zacznie się ścinać, wsadź łyżkę z jajkiem pod wodę.
Jajko gotowane w sylikonowej łódeczce
Może nie wiedziałeś, ale bez problemu w sklepie dostaniesz sylikonowe naczynia przeznaczone właśnie do gotowania jajek. Wystarczy jajko wbić do miseczki i umieścić w garnku z wrzątkiem.
Może cię zainteresować także: Sekret idealnego jajka w koszulce (poche) tkwi w jednej czynności [PRZEPIS]
Jajko w koszulce z mikrofali
Umieść jajko w kubku z zimną wodą, a następnie wstaw całość do mikrofali. Gotuj na największej mocy przez 1 minutę.
Inną metodą jest dodanie jajka do wrzącej wody z odrobiną octu i podgrzanie w mikrofali przez 40 sekund na największej mocy.
Jajko gotowane w folii
Folię spożywczą (przeznaczoną do podgrzewania) wysmarowaną tłuszczem umieść w kubku i wbij jajko. Następnie dobrze skręć lub użyj klipsa. Wrzuć do gotującej się wody.
Ile powinno się gotować jajko w koszulce?
Średnio uznaje się, że jajko w koszulce powinno się gotować ok. 3 minut. W zależności od wielkości jajka i indywidualnych preferencji, czas można minimalnie skrócić lub wydłużyć.
Ile octu do jajek w koszulce?
Nie jest to konieczny składnik przy przygotowaniu jajka w koszulce, jednak z pewnością nie bez znaczenia. Kwas z octu sprawi, ze jajko szybciej się ścina, dzięki czemu jajko przyjmuje ładny kształt. Oznacza to, że sens dodania octu do wody jest tylko, jeśli jajko ma bezpośrednią styczność z wodą. Przyjmuje się, że do naczynia z wodą powinno się dodać 10 ml 10 proc. octu na każdy litr wody. Jeśli dodasz więcej, jajko będzie kwaśne.
Może cię zainteresować także: Co oznacza plamka na żółtku i nierówna skorupka? Tak sprawdzisz, czy jajko jest świeże