Sposób przygotowania: Ryż gotujemy. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Przekładamy do miski i dodajemy cynamon i cukier. Odstawiamy na chwilę i czekamy aż ryż ostygnie. Nawet jeśli przygotowaliśmy go wcześniej, powinniśmy odczekać, aż starte jabłka puszczą sok. Kiedy tak się stanie, dodajemy do miski ryż i wszystko mieszamy. Następnie wlewamy do miski mleko.
W osobnym naczyniu rozbijamy jajka i mieszamy je widelcem. Dodajemy je do masy jabłkowo-ryżowej, cały czas mieszając. Następnie wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, łączymy składniki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i formujemy na niej racuchy z masy o grubości ok. 1 cm. Smażymy z obu stron przez kilka minut. Gotowe racuchy możemy posypać cukrem pudrem.