Racuchy z ryżem
Do racuchów możesz dodać ryż. Te dodatek świetnie komponuje się z jabłkiem i cynamonem. fot. 123rf.com
Reklama.

Racuchy z ryżem: przepis

Masz ochotę na śniadanie na słodko, ale znudziły ci się już naleśniki, placki twarogowe i ciastka owsiane? Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na racuchy z jabłkiem, cynamonem i ryżem! Możesz zmieniać przepis wedle uznania i zamiast jabłka dodać inny ulubiony owoc, a zamiast cynamonu – cukier waniliowy.
Składniki:
  • 3 jabłka
  • 100 g ugotowanego białego ryżu
  • 2 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Sposób przygotowania: Ryż gotujemy. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Przekładamy do miski i dodajemy cynamon i cukier. Odstawiamy na chwilę i czekamy aż ryż ostygnie. Nawet jeśli przygotowaliśmy go wcześniej, powinniśmy odczekać, aż starte jabłka puszczą sok. Kiedy tak się stanie, dodajemy do miski ryż i wszystko mieszamy. Następnie wlewamy do miski mleko.
    W osobnym naczyniu rozbijamy jajka i mieszamy je widelcem. Dodajemy je do masy jabłkowo-ryżowej, cały czas mieszając. Następnie wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, łączymy składniki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i formujemy na niej racuchy z masy o grubości ok. 1 cm. Smażymy z obu stron przez kilka minut. Gotowe racuchy możemy posypać cukrem pudrem.