
Reklama.
Przyprawa, która zmienia rosół
Rosół to nie jest zwykła woda z tłuszczem. Aby był idealny, nie wolno go gotować, rosół się warzy, pyrga... Na maleńkim ogniu, co najmniej przez cztery godziny trzymamy wielki garnek, w którym tłoczą się mięso, włoszczyzna i przyprawy. Pieprz - zawsze w ziarnach, żeby rosół był klarowny, do tego koniecznie przypalona cebula, czasem odrobina kozieradki.Ale do rosołu warto dodać coś mnie oczywistego, co zupełnie zmienia oblicze tej zupy i wynosi ją na wyższy poziom. Rosół z dodatkiem przyprawy curry staje się jeszcze bardziej aromatyczny, świetnie rozgrzewa i zyskuje delikatny posmak, który wprawia konsumujących w pozytywne osłupienie.
Przyprawa curry to mieszanka różnych aromatów, które zwyczajnie świetnie podkreślają głęboki smak wywaru. W przyprawie curry (nie mylić z rośliną), znajdziemy: kurkumę, czarny pieprz, chili, cynamon, imbir, kumin, kolendrę, kardamon i anyż. Większość tych przypraw ma właściwości rozgrzewające, dzięki czemu podkręcają rosół w zimowym wydaniu. Idealne, zwłaszcza w czasie infekcji.
2 uda z kury
400 g wołowiny rosołowej
4 marchewki
2 korzenie pietruszki
pół małego selera
pół pora (zielona część)
1 cebula
3 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
łyżeczka kozieradki
gałązka świeżego lubczyki lub duża szczypta suszonego
20 kulek czarnego pieprzu
łyżeczka przyprawy curry
sól
Przepis na rosół z curry
Składniki rozgrzewającego rosołuJak ugotować najlepszy rosół
Mięso myjemy i umieszczamy w dużym garnku, włoszczyznę obieramy i dokładamy do mięsa. Zalewamy zimną wodą i dodajemy wszystkie przyprawy poza solą i curry. Wstawiamy na niewielką moc palnika. Cebulę obieramy i przypalamy nad palnikiem gazowym lub opiekamy w piekarniku pod grillem. Musi być porządnie zwęglona.Kiedy na powierzchni wywaru zacznie tworzyć się piana, usuwamy ją łyżką cedzakową, staramy się nie mieszać rosołu. Ta piana, to białko z mięsa, które jeśli go nie usuniemy, sprawi, że zupa będzie mętna. Nie dopuszczamy do zagotowania rosołu, jeśli to konieczne - dolewamy drobinę lodowatej wody. Dopiero po usunięciu piany dodajemy sól, curry i opaloną cebulę.
Rosół warzymy co najmniej 4 godziny, podajemy z domowym makaronem lub kluseczkami lanymi.
Może cię zainteresować także: Nie wyrzucaj starych ziemniaków, są idealne na kluski. Najlepsze przecieraki jak u babci