Kluski lane: prosty przepis
Kluseczki lane swoją nazwę zawdzięczają metodzie przygotowania. Ważne, aby ciasto pozwalało na lanie go na wrzątek. Do tego musi mieć odpowiednią konsystencję. Jeśli będzie zbyt gęste, powstaną kluski kładzione, jeśli zbyt rzadkie - kluseczki będą się rozpadać. Proporcje trzeba więc dostosować tak, aby uzyskać odpowiednią konsystencję, a ta zależy od jakości jajek i rodzaju mąki.
Kluski lane: składniki
2 jajka średniej wielkości
4-5 łyżek mąki pszennej typ 650
odrobina wody
szczypta soli
Kluski lane: jak zrobić
Jajka rozkłóć w miseczce, dodaj odrobinę soli i stopniowo dodawaj mąkę, cały czas mieszając. Gotowe ciasto powinno mieć
konsystencję kwaśnej śmietany, powinno być lekko lejące, ale nie tak płynne jak ciasto naleśnikowe. Skoryguj konsystencję, dodając nieco wody lub mąki.