
REKLAMA
Pewna użytkowniczka TikToka przy okazji pokazywania przygotowania posiłku zdradziła, jak go podgrzać, żeby ryż nadal był sypki i niezbyt suchy.
Sypki ryż po podgrzaniu – trik z lodem
TikTok to prawdziwa kopalnia wiedzy i trików, które mają zaskakujące zastosowania. Jeden dotyczący tego, jak podgrzać obiad, którego podstawą jest ryż, pokazała Amerykanka Emily Mariko, mieszkająca w Kalifornii.Jej danie jest wariacją na temat sushi – pokazuje na krótkim filmiku, jak w misce szykuje ryż i łososia. Zanim dodała inne składniki, kobieta podgrzała ryż przy użyciu sprytnego triku. Miskę z ugotowanym wcześniej ryżem umieściła w mikrofali, co nie jest żadnym zaskoczeniem.
Żeby nie był on jednak suchy i posklejany, dziewczyna pokazała, jaki trik stosuje. Mianowicie, wystarczy na ryżu umieszczonym w misce ułożyć 1-2 kostki lodu i całość nakryć papierem do pieczenia. Następnie ryż umieścić do podgrzania w mikrofalówce.
Lód podczas podgrzewania zacznie się parować, dzięki czemu ryż nie będzie suchy i klejący.