podgrzewanie ryżu, posklejany ryż, zbyt suchy ryż, domowe triki, triki kulinarne
Posklejany i mało apetyczny ryż po podgrzaniu? Wystarczy zastosować jeden trik, zawsze będzie idealnie sypki i nieposklejany. Unsplash
REKLAMA
  • Sypki i nieposklejany ryż, nawet wtedy, gdy nie jest świeżo ugotowany? To możliwe, wystarczy zastosować szybki trik kulinarny.
  • Tiktokerka pokazała, jak szybko podgrzać ryż, aby był idealnie sypki - potrzebny jest tylko lód papier do pieczenia i mikrofalówka.
  • Na miseczce z ryżem ułóż kostki lodu, przykryj papierem do pieczenia i podgrzej. Później ciesz się idealnie sypkim ryżem w swoim posiłku.
  • Ugotowany ryż najlepszy jest na świeżo zaraz po odlaniu wody – co do tego nie ma wątpliwości. Gdy trochę poleży i chcemy go np. odgrzać z sosem w mikrofali, ryż ma tendencję do wysychania i robienia się klejącym.
    Pewna użytkowniczka TikToka przy okazji pokazywania przygotowania posiłku zdradziła, jak go podgrzać, żeby ryż nadal był sypki i niezbyt suchy.

    Sypki ryż po podgrzaniu – trik z lodem

    TikTok to prawdziwa kopalnia wiedzy i trików, które mają zaskakujące zastosowania. Jeden dotyczący tego, jak podgrzać obiad, którego podstawą jest ryż, pokazała Amerykanka Emily Mariko, mieszkająca w Kalifornii.
    Jej danie jest wariacją na temat sushi – pokazuje na krótkim filmiku, jak w misce szykuje ryż i łososia. Zanim dodała inne składniki, kobieta podgrzała ryż przy użyciu sprytnego triku. Miskę z ugotowanym wcześniej ryżem umieściła w mikrofali, co nie jest żadnym zaskoczeniem.
    Żeby nie był on jednak suchy i posklejany, dziewczyna pokazała, jaki trik stosuje. Mianowicie, wystarczy na ryżu umieszczonym w misce ułożyć 1-2 kostki lodu i całość nakryć papierem do pieczenia. Następnie ryż umieścić do podgrzania w mikrofalówce.
    Lód podczas podgrzewania zacznie się parować, dzięki czemu ryż nie będzie suchy i klejący.