ryba po grecku, ryba po grecku przepis babci, ryba po grecku na wigilię, ryba na święta, jak zrobić rybę po grecku, przepis na rybę po grecku
Ryba po grecku - tradycyjny przepis babci kradnie serca od pokoleń. Marianna OSKO/East News
Reklama.
  • Ryba po grecku wcale nie pochodzi z Grecji - to polski przepis i wizja tego, jak Polacy widzieli kuchnię śródziemnomorską.
  • Tradycyjna ryba po grecku to obsmażona biała ryba pod warzywną kołderką.
  • Rybę po grecku według przepisu babci można podawać na wigilijny stół zarówno na zimno, jak i na ciepło po podgrzaniu w piekarniku.
  • Ryba po grecku w moim domu jest zawsze na wigilijnym stole. Podajemy ją na zimno w towarzystwie pieczywa lub ziemniaków ugotowanych w wodzie.
    Moja babcia zawsze robiła wersję na ciepło, podgrzaną w piekarniku w naczyniu żaroodpornym, trochę w formie takiej zapiekanki z warzyw i ryby.

    Ryba po grecku - przepis babci

    Swoją nazwę ryba po grecku nie zawdzięcza temu, że przepis pochodzi z tego kraju, tylko zawdzięcza ją naszemu polskiemu postrzeganiu kuchni śródziemnomorskiej, zwłaszcza tej greckiej.
    Żeby przygotować rybę po grecku według przepisu babci, będziesz potrzebować:
  • 4-5 filetów białej ryby, najlepiej takich bez ości – sprawdzi się dorsz, mintaj, miruna
  • 4-5 marchewek
  • 2 korzeni pietruszki
  • 1 małego selera
  • 1 dużej cebuli
  • 1 małego pora
  • 1 małego pora
  • 3 szklanek wrzątku
  • przyprawy: sól, 3 ziarenka ziela angielskiego, 1-2 listki laurowe, pieprz, słodka papryka
  • przecier pomidorowy
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie natka pietruszki do dekoracji
  • Przepis na rybę po grecku – krok po kroku

    Jeśli rybę posiadasz w mrożonych filetach, rozmroź ją i osusz z wody papierowym ręcznikiem. Pokrój filety na duże kawałki i oprócz solą i pieprzem.
    Obierz warzywa, marchewkę, pietruszkę i selera zetrzyj na tarce na grubych oczkach, cebulę pokrój w drobną kostkę, a pora w krążki. Umieść pokrojone i starte warzywa w garnku i zalej je wrzątkiem. Posól i zacznij gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem, aby warzywa zmiękły.
    Po ok. 20 minutach dodaj listek laurowy i ziele angielskie. W czasie gotowania warzy obsmaż kawałki ryby: obtocz każdy z nich w mące i smaż na słoty kolor z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem.
    Do duszonych warzyw dołóż 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego i dokładnie wymieszaj. W naczyniu żaroodpornym rozłóż na dnie warstwę duszonych warzyw, na nią kawałki usmażonej ryby, a na koniec przykryj grubszą warstwą duszonych warzyw.
    Całość wystudź, przykryj lub owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce. Gdy "przegryzie się" po niecałej dobie, można ją podawać na zimno lub odgrzać w piekarniku w całości.