Przepis otrzymałam kilka lat temu od przyjaciółki, która taką sałatkę przyniosła na jedno z naszych świątecznych spotkań w gronie znajomych, a jej
smak tak mnie zachwycił, że od tamtego czasu gości co roku na moim
wigilijnym stole. Nie tylko na moim zresztą! Wszystkie znajome wróciły do domów z przepisem i co roku przygotowują ją na święta.
Sałatka z pieczonych buraków na Wigilię – przepis
Do przygotowania tej wigilijnej sałatki, będą ci potrzebne:
2-3 buraki
paczka suszonych śliwek
3 garści pokruszonych orzechów włoskich
1 ząbek czosnku
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
Piecz buraki w piekarniku nastawionym na 200 stopni przez ok. 1 godzinę. Najlepiej każdy wcześniej umyty i wysuszony burak zwinąć osobno w
folię aluminiową i sprawdzać patyczkiem lub widelcem, czy warzywo jest już miękkie.