buraki, sałatka z buraków, suszone śliwki, orzechy włoskie, sałatka majonezowa z buraków, sałatka na Wigilię, potrawy wigilijne
Sałatka z pieczonych buraków to już od kilku lat hit na moim wigilijnym stole. Value Stock Images/East News
Reklama.
  • Sałatka z pieczonych buraków to świetna alternatywa na wigilijny stół dla ciężkich majonezowych sałatek.
  • Przepis na sałatkę z buraków dostałam kilka lat temu od przyjaciółki - teraz nie wyobrażam sobie bez niej świąt.
  • Sałatka z pieczonych buraków ma w składzie same świąteczne składniki: buraki, suszone śliwki i orzechy włoskie, które są jednym z symboli świąt Bożego Narodzenia.
  • Buraki to warzywo pełne składników, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie. Zawierają mnóstwo kwasów organicznych (odkwaszają organizm) i pektyn. Mają mnóstwo sodu, potasu, magnezu i wapnia. Jedząc je, usuwamy z organizmu toksyny, wzmacniamy serce i - co jest istotne w święta – poprawiamy trawienie.
    Warto przygotować je w wersji takiej sałatki na wigilijny stół – będą świetną odmianą od ciężkich majonezowych sałatek, idealnie komponują się z karpiem czy np. śledziem po szwedzku. Sałatka w składzie ma też suszone śliwki, które doskonale pasują do kompotu z suszu, a także orzechy włoskie – jeden z symboli Bożego Narodzenia.
    Przepis otrzymałam kilka lat temu od przyjaciółki, która taką sałatkę przyniosła na jedno z naszych świątecznych spotkań w gronie znajomych, a jej smak tak mnie zachwycił, że od tamtego czasu gości co roku na moim wigilijnym stole. Nie tylko na moim zresztą! Wszystkie znajome wróciły do domów z przepisem i co roku przygotowują ją na święta.

    Sałatka z pieczonych buraków na Wigilię – przepis

    Do przygotowania tej wigilijnej sałatki, będą ci potrzebne:
  • 2-3 buraki
  • paczka suszonych śliwek
  • 3 garści pokruszonych orzechów włoskich
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • Piecz buraki w piekarniku nastawionym na 200 stopni przez ok. 1 godzinę. Najlepiej każdy wcześniej umyty i wysuszony burak zwinąć osobno w folię aluminiową i sprawdzać patyczkiem lub widelcem, czy warzywo jest już miękkie.
    Po ostudzeniu i obraniu – zetrzyj je na grubej tarce lub bardzo drobniuteńko pokrój. Jeśli buraki ścieramy na tarce do jarzyn, to po starciu trzeba odlać nadmiar soku. Następnie do miski z buraczkami dodaj paczkę pokrojonych na połówki lub ćwiartki (wedle uznania) suszonych śliwek.
    Potem dodaj 3 garści pokruszonych orzechów włoskich. Do miski przeciśnij przez praskę ząbek czosnku i dodaj jogurt oraz majonez – nie za dużo, żeby nie sałatka nie pływała w sosie. Można też posypać ją zieloną pietruszką.