kotlet, kotlet schabowy, schabowy, moczenie mięsa w mleku, schab moczony w mleku, domowe triki
Kotlety schabowe to klasyka polskiej kuchni. Żeby były jeszcze lepsze, wypróbuj trik z moczeniem ich w mleku. Pexels
REKLAMA
Kotlety schabowe to klasyka polskiego rodzinnego obiadu, szczególnie w weekendy. Wielu z nas czeka na niedzielny obiad i schabowe, które są chrupiące, delikatne i soczyste. By takie były, warto wypróbować trik, który nie każdy zna, ale wiele z naszych babć stosowało go już wiele lat temu.
Chodzi o to, by zanim obtoczymy w jajku i bułce kotlety schabowe i usmażymy je na złocisto, namoczyć mięso w mleku. Dzięki temu zabiegowi mięso stanie się delikatne, rozpływające w ustach, a jednocześnie soczyste.

Chrupiące kotlety schabowe – przepis

Aby przygotować kotlety schabowe, potrzebne ci będą:
  • 700 g schabu bez kości
  • sól i pieprz
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • pół szklanki bułki tartej
  • opcjonalnie pół cebuli
  • olej do smażenia
  • Kotlety schabowe moczone w mleku - przepis

    Jeśli posiadasz kawałek schabu w całości, usuń z niego białą charakterystyczną błonkę, a następnie pokrój mięso na grube plastry.
    W wielu sklepach mięsnych można poprosić ekspedientki, by na miejscu pokroiły schab na kotlety, czasem można znaleźć też miejsca, które posiadają stekarkę – warto poprosić sprzedawcę o przepuszczenie kotletów przez maszynę.
    Kotlety schabowe będą wtedy ponakłuwane w specjalny sposób, dzięki czemu po usmażeniu będą jeszcze bardziej kruche i delikatne. Po pokrojeniu mięsa na kotlety, każdy z kawałków połóż na desce do krojenia i rozbij tłuczkiem na płaskie kotlety.
    Rozbite plastry umieść w misce z solą, pieprzem i opcjonalnie pokrojoną w pióra połówką cebuli. Cebula nie jest składnikiem, koniecznym, można ją więc pominąć, jeśli np. jej nie lubisz. Całość zalej 2 szklankami mleka i zostaw w lodówce pod przykryciem na minimum 2 godziny.
    Najlepiej jednak zrobić to dzień przed smażeniem kotletów, by mięso przez noc pomoczyło się w mlecznej marynacie, wtedy efekty będą najbardziej wyczuwalne w smaku i teksturze mięsa. Po namoczeniu wyjmij kotlety z zalewy, osusz papierowym ręcznikiem i przypraw solą i pieprzem jak zwykle.
    Następnie każdy kotlet mocz w roztrzepanym jajku, kolejno obtaczaj w tartej bułce i kładź na patelni z rozgrzanym olejem. Smaż kotlety schabowe z obu stron na złocisty kolor.