
Reklama.
Zagęszczenie sosu – trik z warzywami
Ugotowałaś mięso w sosie lub warzywny sos do kaszy lub makaronu, ale jednak wyszedł on nieco zbyt rzadki. W takim przypadku klasycznie zagęszczamy – tak jak nasze babcie – mąką, śmietaną lub zasmażką. Ale wszystkie te sposoby sprawiają, że dania są bardziej ciężkostrawne i szybciej się psują. A tu bardziej chodzi o to, by nadal był lekki, ale przy tym aksamitny i trochę bardziej zawiesisty. Zamiast używać mąki, śmietany lub zasmażki, wykorzystaj do zagęszczenia sosu gotowane warzywa.Jeśli twój sos zawiera w składzie marchewkę, cukinię, cebulę czy inne warzywa, które po ugotowaniu są miękkie, wyłów ich część z sosu do wysokiego pojemnika lub kielicha blendera. Zalej kilkoma łyżkami rzadkiego sosu i dokładnie zmiksuj w blenderze do momentu powstania zawiesistej papki warzywnej.
Taka papka będzie świetnym zagęszczeniem sosu, z wykorzystaniem składników, które już i tak w nim przecież były. Dzięki temu danie nie będzie ciężkostrawne, nie dołożysz też do niego dodatkowych kalorii w postaci np. śmietany.
Dołóż warzywa do zagęszczenia sosu
Jeśli sos jest bardziej mięsny i nie posiada aż tylu kawałków warzyw, żeby nimi go zagęścić, nic straconego. Możesz po prostu zagęścić sos dodaniem do środka ugotowanych oddzielnie i zblendowanych warzyw.By to zrobić, w oddzielnym garnku ugotuj 2 obrane ziemniaki albo pół dużej cukinii. Gdy warzywo ugotuje się na miękko, wyjmij je z garnka, umieść w blenderze i zmiksuj z dodatkiem połowy szklanki wody pochodzącej z gotowania warzywa. Tak uzyskaną papkę wlej do sosu w celu jego zagęszczenia.
Możesz ją też przygotować w większej ilości, doprawić solą i pieprzem i zamrozić w małych paczkach np. w pojemniku do robienia kostek lodu. Potem tylko, gdy znowu będziesz chciała zagęścić sos, wyjmiesz 2-3 kostki warzywne z zamrażalnika i wrzucisz do garnka ze zbyt rzadkim sosem.
Może cię zainteresować: Ile można jeść bolognese? Ten wegański sos zastąpi wszystkie pomidorowe pulpy do makaronu