domowy trik, kotlety mielone, przepis na mielone, przepis na kotlety mielone, kotlety mielone z tartymi ziemniakami
Kotlety mielone to na równi ze schabowym ulubiona potrawa Polaków. Zrób je z tartymi ziemniakami - będą delikatniejsze. Wojciech OLSZANKA/East News
Reklama.
Kotlety mielone z dodatkiem tartych ziemniaków pochodzą ze wschodniej Polski, w takiej wersji przygotowywała je moja ciocia z Podlasia. Zawsze opowiadała, że w tym regionie ziemniaki w dużych ilościach dodaje się do wszystkiego – także do masy mięsnej na kotlety mielone. Dzięki temu kotlety mielone wychodzą mięciutkie i wyjątkowo pulchne, ale także nie są zbyt suche, bo starte ziemniaki nadają im soczystości.

Kotlety mielone z tartymi ziemniakami – przepis

Aby przygotować kotlety mielone z tartymi ziemniakami, musisz przygotować mięsną masę i możesz to zrobić tak samo jak zwykle, tylko dodatkowo dodać jednego ziemniaka startego na drobnych oczkach tarki do jarzyn. Do zrobienia kotletów mielonych będziesz potrzebować:
  • 1 kg mięsa mielonego, najlepsza jest zmielona łopatka wieprzowa
  • 2 dużych ziemniaków
  • 2 jajek
  • 1 dużą cebulę
  • 1 czerstwą bułkę pszenną lub pół szklanki bułki tartej
  • 1 szklankę mleka
  • pęczek natki pietruszki lub koperku
  • sól i pieprz
  • bułkę tartą do obtoczenia kotletów mielonych
  • olej do smażenia
  • Kotlety mielone z ziemniakami – przepis krok po kroku

    Umieść czerstwą bułkę w misce i zalej ją mlekiem, żeby się namoczyła. Włóż mięso mielone do dużej miski, wbij do środka jajka. Obierz cebulę i ziemniaki, a następnie zetrzyj je na drobnych oczkach tarki do warzyw i dodaj do zmielonego mięsa i jajek.
    Namiękniętą bułkę odciśnij z nadmiaru mleka i również umieść w mięsnej masie, a jeśli nie masz czerstwej bułki, dosyp do mielonego mięsa pół szklanki bułki tartej.
    Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie i dopraw solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt ścisła, dolej odrobinę mleka, w którym namaczała się bułka i wyrabiaj mięsną masę dłonią, do czasu aż mięso nie będzie przyklejało się do niej. Uformuj z masy kotleciki i obtocz je w tartej bułce. Smaż na rozgrzanym oleju na patelni aż do złocistego koloru z każdej strony.