
Reklama.
Kotlety mielone z dodatkiem tartych ziemniaków pochodzą ze wschodniej Polski, w takiej wersji przygotowywała je moja ciocia z Podlasia. Zawsze opowiadała, że w tym regionie ziemniaki w dużych ilościach dodaje się do wszystkiego – także do masy mięsnej na kotlety mielone. Dzięki temu kotlety mielone wychodzą mięciutkie i wyjątkowo pulchne, ale także nie są zbyt suche, bo starte ziemniaki nadają im soczystości.
1 kg mięsa mielonego, najlepsza jest zmielona łopatka wieprzowa
2 dużych ziemniaków
2 jajek
1 dużą cebulę
1 czerstwą bułkę pszenną lub pół szklanki bułki tartej
1 szklankę mleka
pęczek natki pietruszki lub koperku
sól i pieprz
bułkę tartą do obtoczenia kotletów mielonych
olej do smażenia
Kotlety mielone z tartymi ziemniakami – przepis
Aby przygotować kotlety mielone z tartymi ziemniakami, musisz przygotować mięsną masę i możesz to zrobić tak samo jak zwykle, tylko dodatkowo dodać jednego ziemniaka startego na drobnych oczkach tarki do jarzyn. Do zrobienia kotletów mielonych będziesz potrzebować:Kotlety mielone z ziemniakami – przepis krok po kroku
Umieść czerstwą bułkę w misce i zalej ją mlekiem, żeby się namoczyła. Włóż mięso mielone do dużej miski, wbij do środka jajka. Obierz cebulę i ziemniaki, a następnie zetrzyj je na drobnych oczkach tarki do warzyw i dodaj do zmielonego mięsa i jajek.Namiękniętą bułkę odciśnij z nadmiaru mleka i również umieść w mięsnej masie, a jeśli nie masz czerstwej bułki, dosyp do mielonego mięsa pół szklanki bułki tartej.
Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie i dopraw solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt ścisła, dolej odrobinę mleka, w którym namaczała się bułka i wyrabiaj mięsną masę dłonią, do czasu aż mięso nie będzie przyklejało się do niej. Uformuj z masy kotleciki i obtocz je w tartej bułce. Smaż na rozgrzanym oleju na patelni aż do złocistego koloru z każdej strony.
Może cię zainteresować: Zanim ugotujesz ogórkową, wykorzystaj ten trik na ogórki. Nigdy więcej nie zrobisz jej inaczej