Później musimy rozwałkować masę solną i wyciąć z niej kształty, które chcemy wypiec lub wysuszyć. Dobrym pomysłem jest przygotowanie zielonej masy solnej i
wycięcie jej na kształt choinek. Jeśli do barwienia nie chcemy używać farb, możemy wykorzystać barwniki spożywcze. Niektórzy, by uzyskać żółty kolor masy solnej, dodają do niej
kurkumę, zaś gdy pożądany jest czerwony kolor – sprawdzi się dodatek papryki w proszku.
Masa solna: pieczenie
Masa solna schnie stosunkowo długo – może to zająć nawet kilka dni, dlatego wiele osób zastanawia się nad pieczeniem masy solnej. Możemy ją upiec w piekarniku, jednak pamiętajmy, że masa solna nie lubi zbyt wysokich temperatur – może od nich popękać. Zaleca się, by masa solna piekła się w temperaturze
nie wyższej niż 70 st. Celsjusza przez około godzinę.
Co można zrobić z masy solnej
Gdy mamy już gotowy materiał, warto dowiedzieć się, co można zrobić z masy solnej. Dobrym pomysłem jest
własnoręczne zrobienie ozdób świątecznych. Wśród najczęściej wybieranych figurek są serduszka, aniołki i gwiazdki.