5 barwników spożywczych niebezpiecznych dla zdrowia dziecka. Nie zgadniesz, w jakich są produktach
Iza Orlicz
22 października 2020, 14:26·2 minuty czytania
Publikacja artykułu: 22 października 2020, 14:26
Chcemy, by nasze dzieci odżywiały się nie tylko smacznie, ale przede wszystkim zdrowo. I choć z roku na rok rośnie świadomość konsumencka, to nadal nie zawsze mamy czas i ochotę, by sprawdzać etykiety. A powinniśmy to robić, bo lista skutków ubocznych wielu barwników spożywczych jest naprawdę długa.
Reklama.
Sztuczne barwniki, które znajdują się w wielu produktach, spożywanych przez dzieci mogą mieć negatywny wpływ na ich zdrowie. Wśród najczęstszych skutków ubocznych są alergie, nadpobudliwość, zaburzenia koncentracji, bezsenność czy bóle głowy. Oto 5 najniebezpieczniejszych barwników dla zdrowia dzieci. Szukajcie ich na etykietach!
1. E102, czyli tartrazyna. W jakich produktach występuje? W owocach i warzywach w puszkach, produktach w proszku: zupach czy polewach, napojach, płatkach zbożowych, krakersach, galaretkach, dżemach, sztucznym miodzie.
Skutki uboczne? Może wywoływać alergie skórne i wziewne, bóle głowy, problemy z koncentracją, bezsenność, nadpobudliwość.
2. E104, czyli żółcień chinolinowa. W jakich produktach występuje? W gumie do żucia, wyrobach cukierniczych, galaretkach, napojach gazowanych, przetworzonych warzywach i owocach, lodach.
Skutki uboczne? Może powodować astmę, alergie skórne, w tym wysypki i stany zapalne skóry, nadpobudliwość, a nawet wstrząs anafilaktyczny.
3. E110, czyli żółcień pomarańczowa. W jakich produktach występuje? W wyrobach cukierniczych (ciastkach i ciasteczkach), przetworach rybnych, głównie w konserwach, płatkach śniadaniowych, aromatyzowanych produktach mlecznych, produktach spożywczych w proszku.