rosół z jabłkiem
By zmienić smak rosołu, wystarczy dodać do niego jeden owoc. fot. Pexels
Reklama.

Dodaj jabłko do rosołu

Wielu z nas kurczowo trzyma się jednego przepisu na tradycyjny rosół. Warto czasem poeksperymentować i urozmaicić naszą tajemną recepturę o dodatkowe składniki, zmieniające charakter potrawy.
Zwłaszcza, jeśli jest banalnie prosta. By całkowicie zmienić smak rosołu wystarczy dodać do niego nieobrane i niepokrojone jabłko. Kiedy rosół się już ugotuje, wyjmujemy z niego jabłko, które nada wywarowi nieco słodkawej nuty i podkreśli smak mięsa.
Ten sposób został zaczerpnięty z kuchni pakistańskiej, więc wiele osób, by nadać rosołowi orientalny smak, dodaje do niego jeszcze odrobinę imbiru.

Przepis na rosół z jabłkiem

Składniki:
  • 1 kg mięsa wołowego z kością
  • 50 dag drobiowych części na rosół
  • 3 duże marchewki
  • 1 kawałek kapusty włoskiej
  • 1cebula
  • pół selera korzeniowego
  • 1 por
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 jabłko
  • świeżo mielony pieprz
  • kilka liści laurowych
  • sól
  • opcjonalnie odrobina kurkumy i imbiru

  • Wołowinę zalewamy w dużym garnku ok. 3 litrami zimnej wody, dodajemy szczyptę soli i zaczynamy gotować na wolnym ogniu. Po upływie 30 minut dorzucamy do garnka części drobiowe. W tym czasie myjemy, obieramy i kroimy warzywa.
    Z kapusty włoskiej i pora usuwamy zewnętrzne liście, a cebulę lekko opalamy na suchej patelni tak, by jej wierzch nieco ściemniał. Mniej więcej w połowie gotowania rosołu doprawiamy go przyprawami, dodajemy warzywa i wrzucamy całe jabłko.
    Pamiętajmy, by do rosołu wybierać świeże a nie mrożone mięso, dzięki czemu zupa nie będzie mętna. Warto też uzbroić się w cierpliwość, bo gotowanie rosołu trwa ok. 2 godzin.