
Reklama.
Placki ziemniaczane to bardzo proste danie, sprawdzą się zarówno na obiad, podwieczorek, jak i na kolację. Można jeść je na słodko bądź na wytrawnie (też dzielicie ludzi na te dwie grupy?).
Najlepsze są takie, które z wierzchu mają chrupiącą skórkę i mięciutki środek, rozpływający się w ustach. My znamy trik, dzięki któremu ich wnętrze będzie jeszcze bardziej puszyste i lekkie jak pianka. Wypróbuj sposób z ubitą pianą w plackach ziemniaczanych.
Placki ziemniaczane – przepis na placki z ziemniaków
Aby placki ziemniaczane były puszyste, wystarczy po starciu ziemniaków, ale przed rozpoczęciem robienia masy ziemniaczanej, ubić na sztywno białka jajek.Piana, która z nich powstanie, dodana do ziemniaczanej masy sprawi, że ciasto będzie lekkie i puchate, i takie też będą po usmażeniu placki ziemniaczane. By zrobić puszyste placki ziemniaczane, będziesz potrzebować:
Placki ziemniaczane: przepis krok po kroku
Ziemniaki obierz i umyj, a następnie zetrzyj na tarce do warzyw, pół na pół na grubych i cienkich oczkach. Do dużej miski oddziel białka jajek, dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę. Ze startych ziemniaków odlej nadmiar wody, możesz je też umieścić na drobnym sitku, by usunąć jak najwięcej wody.Do miski ze startymi ziemniakami dodaj startą na drobnych oczkach cebulę, żółtka jajek, sól, pieprz i mąkę. Wszystko wymieszaj dokładnie. Następnie za pomocą drewnianej łyżki, dokładaj do ziemniaczanej masy po 2-3 łyżki piany z białek i mieszaj ją delikatnie, by masa nabrała lekkości.
Gdy wszystkie składniki dokładnie będą połączone, rozgrzej olej na patelni i nakładaj po łyżce ziemniaczanej masy. Smaż placki ziemniaczane na złoty kolor z każdej strony, a następnie zdejmuj je na papierowy ręcznik, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Najlepsze są z kleksem kwaśnej śmietany, koperkiem lub natką pietruszki, kilkoma kroplami cytryny i plasterkiem łososia. Jeśli jednak wolisz z cukrem, to już twój wybór... ;-)
Może cię zainteresować także: Jakie ziemniaki wybrać, by frytki, placki i kluski wyszły idealne? Na to zwróć uwagę