
Reklama.
Czemu masa na placki ziemniaczane ciemnieje?
Ciemnienie masy z surowych ziemniaków jest w pełni naturalnym procesem i nie świadczy o ich złej jakości. Ziemniaki ciemnieją na skutek utleniania, kontaktu enzymów w nich zawartych z powietrzem.Może cię zainteresować także: Chrupiące placki ziemniaczane z młodych ziemniaków? Wiemy co zrobić, żeby się udały
Mimo tego, że ciemnienie nie ma wpływu na smak docelowego dania, to ciemna masa nie wygląda zbyt apetycznie. Są jednak sposoby, by temu zapobiec. Najbardziej oczywistym jest po prostu szybka obróbka termiczna surowej masy. Najbardziej praktyczne jest jednak dodanie do surowej masy łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany.
Nie wpłynie to znacząco na smak placków, a zatrzyma proces utleniania. Innym sposobem jest dodanie do masy kwasku cytrynowego, co może jednak zmienić smak ziemniaków. Jeśli chcecie startą masę wykorzystać np. dopiero za kilka godzin, najlepiej będzie posypać starte ziemniaki w misce warstwą mąki, przykryć ściereczką i wstawić do lodówki – wtedy będą ciemniały wolniej.
Z przerobionych ziemniaków przyrządzić możemy nie tylko placki, lecz także babkę ziemniaczaną, kopytka, kluski śląskie, kartacze, przecieraki, szare kluski i wiele innych.