
Reklama.
Mało jest osób, które nie przepadają za gołąbkami – tradycyjna potrawa, smakiem przywołuje wspomnienia, gdy gotowała je twoja mama czy babcia. Zawiniątka z kapusty z mięsem mielonym i ryżem, czyli po prostu – tradycyjne gołąbki są aromatyczne, sycące, a przy tym – rozgrzewające.
To idealna propozycja na rodzinny obiad, bo z główki kapusty można ich przygotować naprawdę sporą liczbę – starczy dla każdego i wszyscy będą najedzeni.Gołąbki, które dziś proponujemy, również mają podstawowe składniki farszu do tradycyjnych gołąbków, czyli mięso mielone i ryż. Ich wyjątkowość polega na dodaniu dwóch składników, dzięki którym smak gołąbków odkryjecie na nowo, a mianowicie: kaszy bulgur i koncentratu pomidorowego.
1 główkę białej kapusty
0,5 kg mięsa mielonego najlepiej wołowego, ale może być też np. łopatka
200 g białego ryżu (2 torebki)
100 g kaszy bulgur (1 torebka)
4 łyżki koncentratu pomidorowego
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 garść natki pietruszki
2 szklanki wody
1,5 łyżeczki czarnego pieprzu
0,5 łyżeczki mielonej papryki (można dodać szczyptę ostrej)
2 łyżeczki soli
Gołąbki po turecku – przepis
Takie eksperymentowanie z daniami, które już wszyscy znamy i kochamy, może być ciekawe, warto więc spróbować choć raz. Aby przygotować gołąbki po turecku, będziesz potrzebować:Gołąbki po turecku – przepis krok po kroku
Włóż do dużego garnka główkę kapusty, zalej wodą i zaparzaj we wrzątku tak, by można było oddzielać kolejne liście z główki – tak jak w przypadku tradycyjnych gołąbków. Gdy liście będą już gotowe do zawijania, naszykuj farsz.Do mielonego mięsa dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną na drobną kostkę cebulę, koncentrat pomidorowy, paprykę, ugotowaną kaszę bulgur i ryż. W małym rondelku rozpuść masło. Dopraw solą i pieprzem do smaku, dosyp posiekaną natkę pietruszki i dolej rozpuszczone masło. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i z tak przygotowanego farszu uformuj małe kuleczki – takie jak klopsiki.
Zawijaj każdą kulę w liść kapusty, robiąc kieszonki: najpierw zawiń liść od dołu, później do środka boki, a następnie zwiń całość tak jak np. naleśniki do krokietów. Na dnie garnka ułóż 2-3 liście kapusty, na tym ułóż gołąbki jeden koło drugiego i zalej wodą. Zagotuj ją i gotuj gołąbki aż do całkowitego zmięknięcia kapusty, czyli około 1 godzinę.
Zamiast gotowania, możesz je też ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać przecierem pomidorowym z dodatkiem soli, pieprzu i czosnku i zapiec w piekarniku w 180 stopniach przez 30-40 minut.
Może cię zainteresować także:Całe życie źle robiłaś kapuśniak. Oto sposób, żeby kapusta była mięciutka jak u babci