
Reklama.
Wspólnie pieczenie ciasteczek będzie świetnym pomysłem na wspólne rodzinne spędzenie czasu, ale też możecie potraktować je jak trening przed pieczeniem pierniczków na Boże Narodzenie.
Straszne paluchy wiedźmy wprowadzą was w klimat Halloween, zapewnią wieczór pełen atrakcji, nawet jeśli nie obchodzicie zazwyczaj tego święta. Pieczenie ciasteczek to super rozrywka dla całej rodzinie.
Dzieci natomiast będą mogły poćwiczyć sensorykę i zdolności kulinarne i cukiernicze przy ugniataniu ciasta, formowaniu ciasteczek i ozdabianiu upiornych palców czarownicy.
225 g masła
3/4 szklanki cukru
1 jajko
2 łyżki cukru wanilinowego
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
2 i 2/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka obranych migdałów (choć mogą też być nieobrane)
1 słoik dżemu truskawkowego
Paluchy wiedźmy - przepis
Aby przygotować porcję kruchego, maślanego i rozpływającego się w ustach ciasta, z którego wyjdzie około 40 ciasteczek, będziesz potrzebować:Przepis na przygotowanie paluchów wiedźmy - krok po kroku
Na stolnicę lub do dużej miski wsyp wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i cukier waniliowy. Dodaj do tego posiekane zimne masło, możesz je też zetrzeć na grubych oczkach na tarce do warzyw. Na koniec dodaj jajko i szybkimi ruchami zagnieć składniki na gładkie kruche ciasto.Uformuj z niego kulę i owiń ją folią spożywczą albo włóż do foliowej torebki. Następnie umieść ciasto w lodówce na około 30-40 minut, a po tym czasie wyjmij je na stolnicę. Podziel całość na małe kuleczki, z których będziecie z dziećmi formować wałeczki przypominające palce.
Pamiętaj, żeby - aby wypieki były realistyczne - muszą przed upieczeniem być cieńsze niż wasze palce, bo w piekarniku ciasto troszkę urośnie. Na końcu każdego umieść migdał, który będzie imitował paznokieć. By paznokcie były cieńsze i przez to bardziej naturalne, możesz użyć połowy migdała. Patyczkiem do szaszłyków albo tępą stroną noża ponacinaj ciasto w miejscach, gdzie naturalnie palce mają kostki i zagięcia.
Ciastka piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10 minut - aż do zarumienienia się paluchów wiedźmy. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu ciastek, ozdób je w okolicach paznokcia dżemem truskawkowym, który będzie imitował krew na strasznych paluchach wiedźmy.
Może cię zainteresować także:Zakazane stroje na Halloween. Tych 3 przebrań nie zakładajcie dzieciom!