paluchy wiedźmy, palce wiedźmy, ciasteczka na Halloween, Halloween
Straszne paluchy wiedźmy to szybka i łatwa do przygotowania przekąska. Ciasteczka na Halloween przygotuj razem z dzieckiem. Timolina/easyfotostock/EastNews
Reklama.
Wspólnie pieczenie ciasteczek będzie świetnym pomysłem na wspólne rodzinne spędzenie czasu, ale też możecie potraktować je jak trening przed pieczeniem pierniczków na Boże Narodzenie.
Straszne paluchy wiedźmy wprowadzą was w klimat Halloween, zapewnią wieczór pełen atrakcji, nawet jeśli nie obchodzicie zazwyczaj tego święta. Pieczenie ciasteczek to super rozrywka dla całej rodzinie.
Dzieci natomiast będą mogły poćwiczyć sensorykę i zdolności kulinarne i cukiernicze przy ugniataniu ciasta, formowaniu ciasteczek i ozdabianiu upiornych palców czarownicy.

Paluchy wiedźmy - przepis

Aby przygotować porcję kruchego, maślanego i rozpływającego się w ustach ciasta, z którego wyjdzie około 40 ciasteczek, będziesz potrzebować:
  • 225 g masła 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 2 i 2/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka obranych migdałów (choć mogą też być nieobrane)
  • 1 słoik dżemu truskawkowego

  • Przepis na przygotowanie paluchów wiedźmy - krok po kroku

    Na stolnicę lub do dużej miski wsyp wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i cukier waniliowy. Dodaj do tego posiekane zimne masło, możesz je też zetrzeć na grubych oczkach na tarce do warzyw. Na koniec dodaj jajko i szybkimi ruchami zagnieć składniki na gładkie kruche ciasto.
    logo
    Na końca paluchów wiedźmy ułóż połówkę migdała, który będzie imitował paznokieć. Archiwum Prywatne
    Uformuj z niego kulę i  owiń ją folią spożywczą albo włóż do foliowej torebki. Następnie umieść ciasto w lodówce na około 30-40 minut, a po tym czasie wyjmij je na stolnicę. Podziel całość na małe kuleczki, z których będziecie z dziećmi formować wałeczki przypominające palce.
    Pamiętaj, żeby - aby wypieki były realistyczne - muszą przed upieczeniem być cieńsze niż wasze palce, bo w piekarniku ciasto troszkę urośnie. Na końcu każdego umieść migdał, który będzie imitował paznokieć. By paznokcie były cieńsze i przez to bardziej naturalne, możesz użyć połowy migdała. Patyczkiem do szaszłyków albo tępą stroną noża ponacinaj ciasto w miejscach, gdzie naturalnie palce mają kostki i zagięcia.
    Ciastka piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10 minut - aż do zarumienienia się paluchów wiedźmy. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu ciastek, ozdób je w okolicach paznokcia dżemem truskawkowym, który będzie imitował krew na strasznych paluchach wiedźmy.