Dzieci natomiast będą mogły poćwiczyć
sensorykę i zdolności kulinarne i cukiernicze przy ugniataniu ciasta, formowaniu ciasteczek i ozdabianiu upiornych palców czarownicy.
Paluchy wiedźmy - przepis
Aby przygotować porcję kruchego, maślanego i rozpływającego się w ustach ciasta, z którego wyjdzie
około 40 ciasteczek, będziesz potrzebować:
225 g masła
3/4 szklanki cukru
1 jajko
2 łyżki cukru wanilinowego
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
2 i 2/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka obranych migdałów (choć mogą też być nieobrane)
1 słoik dżemu truskawkowego
Przepis na przygotowanie paluchów wiedźmy - krok po kroku
Na stolnicę lub do dużej miski wsyp wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i cukier waniliowy. Dodaj do tego
posiekane zimne masło, możesz je też zetrzeć na grubych oczkach na tarce do warzyw. Na koniec dodaj jajko i szybkimi ruchami zagnieć składniki na gładkie kruche ciasto.