przystawki, cebulowe krążki, onion rings
Cebulowe krążki to bardzo popularna przekąska - w Stanach to dodatek do burgerów, ale równie świetnie smakuje jako samodzielna przystawka. Pexels
Reklama.
Krążki cebulowe to typowa amerykańska przystawka (onion rings), którą podaje się w barach szybkiej obsługi, jako dodatek do burgerów zamiast frytek itp. To jednak z najbardziej popularnych przystawek, takie "czekadełko" do pochrupania, gdy czekamy na danie główne.
Cebulowe krążki sprawdzą się na przyjęciu i jako przekąska do pochrupania, akurat wtedy, gdy macie z rodziną zaplanowany wieczór filmowy albo kilka rund planszówek.

Cebulowe krążki – przepis

Do przygotowania chrupiących krążków z cebuli będziesz potrzebować:
  • 3 cebule
  • ¾ szklanki mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mleka
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • olej do smażenia
  • rondelek do smażenia na głębokim tłuszczu
  • ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu
  • Krążki z cebuli – przepis krok po kroku

    By zrobić cebulowe krążki, najpierw należy przygotować ciasto, które nieco przypomina ciasto naleśnikowe. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Następnie wbij jajko i wlej mleko. Całość wymieszaj mikserem, blenderem lub ręczną kuchenną trzepaczką do całkowitego połączenia składników.
    Ciasto powinno być lejące i gęste, w konsystencji trochę podobne do ciepłego kisielu. Po dokładnym połączeniu składników, odstaw masę i zajmij się cebulą. Obierz ją z wierzchnich łupinek i pokrój w poprzek na grubsze plastry (ale nie grubsze niż 1 cm). Delikatnie oddziel każdy krążek cebuli z plastra – najłatwiej jest zacząć od środka, wtedy nie uszkodzisz krążków.
    Porozdzielane krążki ułóż na desce do krojenia i obsyp cieniutką warstwą mąki – najlepiej zrobić do za pomocą małego sitka, wtedy mąka pokryje krążki równomiernie. Następnie każdy krążek po kolei zanurz w naleśnikowym cieście, a później obtocz go w bułce tartej – dociskając tak, by pokryła całą masę na krążku.
    Bezpośrednio po obtoczeniu wrzucaj cebulowe krążki na rozgrzany w rondelku gorący olej i smaż na głębokim tłuszczu aż do zarumienienia. Gdy krążki zrobią się złociste, wyłów je i odsącz na papierowym ręczniku kuchennym. Przekąska gotowa! Możesz ją podawać samą, z sosem czosnkowym albo po amerykańsku - w towarzystwie burgerów.
    Ciekawa serowa wersja: bułkę tartą możesz wymieszać ze startym na tarce parmezanem – krążki nabiorą serowego posmaku i będą jeszcze bardziej chrupiące.