
REKLAMA
Po takim dodatku do obiadu, który można traktować wręcz w kategoriach superfood, nie straszne wam będą deszcze, przeziębienia i katar po pas. Kapusta kiszona to źródło witamin C i E, wapnia i fosforu, naturalnych przeciwutleniaczy i probiotyków: oczyszcza organizm, wzmacnia odporność, wspomaga odchudzanie i ma właściwości przeciwnowotworowe. Dodatkowo działa oczyszczająco na jelita i reguluje trawienie.
Dzięki swoim właściwościom szczególnie zalecana jest w okresach obniżenia odporności, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. W połączeniu z miodem, natką pietruszki i kurkumą, to prawdziwe źródło zdrowia, które przy okazji jest naprawdę przepyszne. Pamiętaj jednak, że kapusta nie jest wskazana przy chorobach żołądka, podczas kamicy żółciowej i zapalenia trzustki, a także jeśli masz problemy z wątrobą.
0,5 kg kapusty ukiszonej z marchewką (jeśli kapusta nie zawiera marchewki – potrzebujesz dodatkowo 1 dużej marchewki)
2 łyżeczek miodu
pół łyżeczki kurkumy
1 łyżeczki curry
1 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
garści posiekanej natki pietruszki
pieprzu i soli do smaku
Surówka z kiszonej kapusty – przepis
By przygotować surówkę z kiszonej kapusty, będziesz potrzebować:Jak przygotować surówkę z kiszonej kapusty – krok po kroku
Posiekaj drobno kapustę oraz natkę pietruszki – bardzo drobno posiekana kapusta jest łatwiejsza do pogryzienia dla dzieci. Być może tym sposobem łatwiej uda ci się ją przemycić do dziecięcego jadłospisu, jeśli do tej pory za nią nie przepadały.Jeśli masz kapustę bez marchewki, zetrzyj na grubych oczkach tarki 1 dużą marchewkę i dodaj do całości. Na koniec dodaj miód, kurkumę i curry, a następnie dopraw pieprzem i odrobinką soli (sama kapusta do kiszenia jest już mocno posolona, więc nie ma co przesadzać) wedle gustu. Smacznego i na zdrowie!
Może cię zainteresować także: 3 najlepsze surówki z marchewki, tej ostatniej na pewno nie próbowałaś!