Dzięki swoim właściwościom szczególnie zalecana jest w okresach obniżenia odporności, szczególnie w
sezonie jesienno-zimowym. W połączeniu z miodem, natką pietruszki i kurkumą, to
prawdziwe źródło zdrowia, które przy okazji jest naprawdę przepyszne. Pamiętaj jednak, że kapusta nie jest wskazana przy chorobach żołądka, podczas kamicy żółciowej i zapalenia trzustki, a także jeśli masz problemy z wątrobą.
Surówka z kiszonej kapusty – przepis
By przygotować surówkę z kiszonej kapusty, będziesz potrzebować:
0,5 kg kapusty ukiszonej z marchewką (jeśli kapusta nie zawiera marchewki – potrzebujesz dodatkowo 1 dużej marchewki)
2 łyżeczek miodu
pół łyżeczki kurkumy
1 łyżeczki curry
1 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
garści posiekanej natki pietruszki
pieprzu i soli do smaku
Jak przygotować surówkę z kiszonej kapusty – krok po kroku
Posiekaj drobno kapustę oraz natkę pietruszki – bardzo drobno posiekana kapusta jest
łatwiejsza do pogryzienia dla dzieci. Być może tym sposobem łatwiej uda ci się ją przemycić do
dziecięcego jadłospisu, jeśli do tej pory za nią nie przepadały.