
Reklama.
Może cię zainteresować także: Odchudzanie tak naprawdę. Obalamy 5 mitów o diecie, w które wierzy każda kobieta
– W okresie jesienno-zimowym nasz organizm jest bardziej niż zazwyczaj narażony na
różnego rodzaju infekcje i choroby. Dlatego w tym czasie warto zadbać o dostarczenie
odpowiedniej dawki niezbędnych składników odżywczych, które wspierają system
odpornościowy. Należy także pamiętać o eliminacji produktów, które mogą przeszkadzać w
walce z chorobami i hamować pracę układu immunologicznego – wyjaśnia.
różnego rodzaju infekcje i choroby. Dlatego w tym czasie warto zadbać o dostarczenie
odpowiedniej dawki niezbędnych składników odżywczych, które wspierają system
odpornościowy. Należy także pamiętać o eliminacji produktów, które mogą przeszkadzać w
walce z chorobami i hamować pracę układu immunologicznego – wyjaśnia.
Dieta na odporność
Co nam w tym pomoże? Ekspertka wyróżnia 7 kluczowych witamin i składników odżywczych.Witamina C – pobudza produkcję komórek odpornościowych, posiada
właściwości antyoksydacyjne i jest niezbędna do odpowiedniego funkcjonowania
organizmu i walki z infekcjami. Źródłami witaminy C są m.in. jarmuż, papryka, natka
pietruszki, szpinak, kalafior, dynia, kiwi i owoce cytrusowe.
właściwości antyoksydacyjne i jest niezbędna do odpowiedniego funkcjonowania
organizmu i walki z infekcjami. Źródłami witaminy C są m.in. jarmuż, papryka, natka
pietruszki, szpinak, kalafior, dynia, kiwi i owoce cytrusowe.
Beta karoten – chroni grasicę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, tym samym wspierając odporność i zmniejszając ryzyko pojawienia się zaburzeń komórkowych. Produkty bogate w witaminę A to m.in. marchewka, natka pietruszki, jarmuż, szpinak, szczaw, szczypiorek, morele, brzoskwinie i śliwki.
Witamina D3 – wspomaga organizm w walce z wirusami i bakteriami, a jej niedobór powoduje zwiększenie ryzyka zachorowań. Znajdziemy ją m.in. w tłustych rybach morskich, np. łososiu, śledziu i innych.
Witamina D3 – wspomaga organizm w walce z wirusami i bakteriami, a jej niedobór powoduje zwiększenie ryzyka zachorowań. Znajdziemy ją m.in. w tłustych rybach morskich, np. łososiu, śledziu i innych.
Kwasy Omega-3 – wspomagają pracę układu immunologicznego i niwelują stany
zapalne. Źródłami nienasyconych kwasów tłuszczowych są oleje roślinne, w tym
lniany i rzepakowy, i ryby morskie, takie jak makrela, tuńczyk i sardynki.
zapalne. Źródłami nienasyconych kwasów tłuszczowych są oleje roślinne, w tym
lniany i rzepakowy, i ryby morskie, takie jak makrela, tuńczyk i sardynki.
Naturalne probiotyki – stwarzają idealne warunki dla rozwoju korzystnych
bakterii jelitowych. Znajdziemy je w różnego rodzaju kiszonkach, na przykład w
ogórkach, burakach, rzepie i kapuście. Fermentowane produkty mleczne. Hamują rozwój patogenów i stymulują wzrost korzystnej mikroflory. Dlatego zaleca się spożywanie jogurtów, kefiru i maślanki.
bakterii jelitowych. Znajdziemy je w różnego rodzaju kiszonkach, na przykład w
ogórkach, burakach, rzepie i kapuście. Fermentowane produkty mleczne. Hamują rozwój patogenów i stymulują wzrost korzystnej mikroflory. Dlatego zaleca się spożywanie jogurtów, kefiru i maślanki.
Fitoncydy – działające bakteriobójczo. Ich źródłami są warzywa cebulowe, czyli
cebula, czosnek lub szczypiorek.
cebula, czosnek lub szczypiorek.
Cynk – zwiększa odporność i działa przeciwzapalnie, a jego niedobory sprzyjają
stanom zapalnym. W celu zwiększenia poziomu cynku należy spożywać orzechy
włoskie, szpinak, nasiona roślin strączkowych, wołowinę i produkty pełnoziarniste.
stanom zapalnym. W celu zwiększenia poziomu cynku należy spożywać orzechy
włoskie, szpinak, nasiona roślin strączkowych, wołowinę i produkty pełnoziarniste.
Jednak, co z konkretnymi daniami? Czy faktycznie zupy są bogactwem jesiennej odporności?
Musimy pamiętać o tym, że jesienią i zimą warto spożywać więcej ciepłych, rozgrzewających dań. Zupy są tutaj bardzo dobrym rozwiązaniem. Rekomendowałabym dodawanie do jesiennych zup przypraw, które mają właściwości rozgrzewające. Są to m.in. imbir, kardamon, chili, kurkuma, a także cynamon.
Możemy te przyprawy wykorzystywać nie tylko w przygotowaniu zup, ale też ciepłych napojów i dań głównych, ponieważ ważne jest spożywanie różnego rodzaju posiłków ciepłych. Zadbajmy o różnorodność diety i dostarczanie wszystkich potrzebnych naszemu organizmowi witamin i minerałów niezależnie od pory roku.
A co powinniśmy jeść, gdy już się przeziębimy? Czy rosół i herbata z miodem to faktycznie przepis na zdrowie?
A co powinniśmy jeść, gdy już się przeziębimy? Czy rosół i herbata z miodem to faktycznie przepis na zdrowie?
W przypadku, kiedy nasz organizm jest już zaatakowany przez chorobę, musimy zwiększyć podaż składników odżywczych wspierających odporność i ograniczyć obecność w naszej diecie produktów, które wspomagają rozwój choroby i przeszkadzają w walce z wirusami i bakteriami. Nie można zapominać o właściwym nawodnieniu. Gdy doskwiera nam gorączka będzie to szczególnie ważne.
Jedną z zalet rosołu i herbaty z miodem jest to, że będą dla nas źródłem płynów. To
sprawdzone sposoby na walkę z chorobą. Świetnie rozgrzewają i dodają nam sił. Rosół
zawiera glicynę, która działa przeciwzapalnie i reguluje pracę układu trawiennego. Herbata to źródło katechin, które hamują namnażanie się wirusów w naszym organizmie. Miód z kolei wykazuje silne działanie antyseptyczne.
sprawdzone sposoby na walkę z chorobą. Świetnie rozgrzewają i dodają nam sił. Rosół
zawiera glicynę, która działa przeciwzapalnie i reguluje pracę układu trawiennego. Herbata to źródło katechin, które hamują namnażanie się wirusów w naszym organizmie. Miód z kolei wykazuje silne działanie antyseptyczne.
Co z popularnymi napojami na odporność/przeziębienie? Czy mleko z miodem i
czosnkiem, herbata z sokiem malinowym faktycznie mają dobry wpływ na nasze
zdrowie?
czosnkiem, herbata z sokiem malinowym faktycznie mają dobry wpływ na nasze
zdrowie?
Te napoje mogą być naszymi sprzymierzeńcami podczas walki z przeziębieniem. Allicyna
zawarta w czosnku działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Miód i sok malinowy
łagodzą nieprzyjemne objawy, ale co ważne - w wysokiej temperaturze tracą one swoje
cenne właściwości. Jeśli chcemy wesprzeć naszą odporność, nie dodawajmy ich do napojów o temperaturze powyżej 40°C.
zawarta w czosnku działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Miód i sok malinowy
łagodzą nieprzyjemne objawy, ale co ważne - w wysokiej temperaturze tracą one swoje
cenne właściwości. Jeśli chcemy wesprzeć naszą odporność, nie dodawajmy ich do napojów o temperaturze powyżej 40°C.
Latte z kurkumą - przepis
Tradycyjna herbata z sokiem malinowym lub mleko z miodem i czosnkiem to nie jedyne mikstury na odporność. Monika Nowicka zdradza przepis na zdrowe i pyszne kurkumowe latte – idealny i dietetyczny napój na wzmocnienie odporności.Składniki:
• 1 szklanka mleka kokosowego lub innego roślinnego,
• 1 łyżeczka mielonej kurkumy,
• 1 łyżeczka tartego imbiru,
• 1 łyżeczka cukru koksowego,
• duża szczypta cynamonu.
• 1 łyżeczka mielonej kurkumy,
• 1 łyżeczka tartego imbiru,
• 1 łyżeczka cukru koksowego,
• duża szczypta cynamonu.
Sposób przygotowania:
1. Podgrzej mleko kokosowe
2. Do mleka dodaj wszystkie pozostałe składniki, wymieszaj
3. Napój przelej do blendera kielichowego i miksuj aż napój się spieni
4. Przelej do szklanki. To pyszne i zdrowe!
2. Do mleka dodaj wszystkie pozostałe składniki, wymieszaj
3. Napój przelej do blendera kielichowego i miksuj aż napój się spieni
4. Przelej do szklanki. To pyszne i zdrowe!
Może cię zainteresować także: Dziewczyno, nie żałuj sobie jedzenia! Dr Lifestyle o tym, jak odchudzają się Polki