Jesienny obiad, chłopiec je krem z dyni
Dieta na odporność według ekspertki. Czy rosół i herbata z miodem pomogą? Pexels
Reklama.
  • Dieta jesienno-zimowa powinna być bogata m.in. w witaminę C, D, beta karoten i kwasy Omega 3.
  • Dietetyczka Monika Nowicka potwierdza, że domowy rosół i herbata z miodem mogą pomóc nam w walce z przeziębieniem.
  • W czasie infekcji kluczowe jest spożywanie dużej ilości płynów, naturalnych antyoksydantów i witamin.
  • Dietetyczka kliniczna Monika Nowicka z Be Diet Catering, zdrowego cateringu Ewy Chodakowskiej wyjaśnia, czym dieta jesienno-zimowa powinna różnić się od tej stosowanej przez nas przez resztę roku.
    – W okresie jesienno-zimowym nasz organizm jest bardziej niż zazwyczaj narażony na
    różnego rodzaju infekcje i choroby. Dlatego w tym czasie warto zadbać o dostarczenie
    odpowiedniej dawki niezbędnych składników odżywczych, które wspierają system
    odpornościowy. Należy także pamiętać o eliminacji produktów, które mogą przeszkadzać w
    walce z chorobami i hamować pracę układu immunologicznego – wyjaśnia.

    Dieta na odporność

    Co nam w tym pomoże? Ekspertka wyróżnia 7 kluczowych witamin i składników odżywczych.
    Witamina C – pobudza produkcję komórek odpornościowych, posiada
    właściwości antyoksydacyjne i jest niezbędna do odpowiedniego funkcjonowania
    organizmu i walki z infekcjami. Źródłami witaminy C są m.in. jarmuż, papryka, natka
    pietruszki, szpinak, kalafior, dynia, kiwi i owoce cytrusowe.
    Beta karoten – chroni grasicę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, tym samym wspierając odporność i zmniejszając ryzyko pojawienia się zaburzeń komórkowych. Produkty bogate w witaminę A to m.in. marchewka, natka pietruszki, jarmuż, szpinak, szczaw, szczypiorek, morele, brzoskwinie i śliwki.

    Witamina D3
    – wspomaga organizm w walce z wirusami i bakteriami, a jej niedobór powoduje zwiększenie ryzyka zachorowań. Znajdziemy ją m.in. w tłustych rybach morskich, np. łososiu, śledziu i innych.
    Kwasy Omega-3 – wspomagają pracę układu immunologicznego i niwelują stany
    zapalne. Źródłami nienasyconych kwasów tłuszczowych są oleje roślinne, w tym
    lniany i rzepakowy, i ryby morskie, takie jak makrela, tuńczyk i sardynki.
    Naturalne probiotyki – stwarzają idealne warunki dla rozwoju korzystnych
    bakterii jelitowych. Znajdziemy je w różnego rodzaju kiszonkach, na przykład w
    ogórkach, burakach, rzepie i kapuście. Fermentowane produkty mleczne. Hamują rozwój patogenów i stymulują wzrost korzystnej mikroflory. Dlatego zaleca się spożywanie jogurtów, kefiru i maślanki.
    Fitoncydy – działające bakteriobójczo. Ich źródłami są warzywa cebulowe, czyli
    cebula, czosnek lub szczypiorek.
    Cynk – zwiększa odporność i działa przeciwzapalnie, a jego niedobory sprzyjają
    stanom zapalnym. W celu zwiększenia poziomu cynku należy spożywać orzechy
    włoskie, szpinak, nasiona roślin strączkowych, wołowinę i produkty pełnoziarniste.
    Jednak, co z konkretnymi daniami? Czy faktycznie zupy są bogactwem jesiennej odporności?
    Musimy pamiętać o tym, że jesienią i zimą warto spożywać więcej ciepłych, rozgrzewających dań. Zupy są tutaj bardzo dobrym rozwiązaniem. Rekomendowałabym dodawanie do jesiennych zup przypraw, które mają właściwości rozgrzewające. Są to m.in. imbir, kardamon, chili, kurkuma, a także cynamon.
    Możemy te przyprawy wykorzystywać nie tylko w przygotowaniu zup, ale też ciepłych napojów i dań głównych, ponieważ ważne jest spożywanie różnego rodzaju posiłków ciepłych. Zadbajmy o różnorodność diety i dostarczanie wszystkich potrzebnych naszemu organizmowi witamin i minerałów niezależnie od pory roku.

    A co powinniśmy jeść, gdy już się przeziębimy? Czy rosół i herbata z miodem to faktycznie przepis na zdrowie?
    W przypadku, kiedy nasz organizm jest już zaatakowany przez chorobę, musimy zwiększyć podaż składników odżywczych wspierających odporność i ograniczyć obecność w naszej diecie produktów, które wspomagają rozwój choroby i przeszkadzają w walce z wirusami i bakteriami. Nie można zapominać o właściwym nawodnieniu. Gdy doskwiera nam gorączka będzie to szczególnie ważne.
    Jedną z zalet rosołu i herbaty z miodem jest to, że będą dla nas źródłem płynów. To
    sprawdzone sposoby na walkę z chorobą. Świetnie rozgrzewają i dodają nam sił. Rosół
    zawiera glicynę, która działa przeciwzapalnie i reguluje pracę układu trawiennego. Herbata to źródło katechin, które hamują namnażanie się wirusów w naszym organizmie. Miód z kolei wykazuje silne działanie antyseptyczne.
    Co z popularnymi napojami na odporność/przeziębienie? Czy mleko z miodem i
    czosnkiem, herbata z sokiem malinowym faktycznie mają dobry wpływ na nasze
    zdrowie?
    Te napoje mogą być naszymi sprzymierzeńcami podczas walki z przeziębieniem. Allicyna
    zawarta w czosnku działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Miód i sok malinowy
    łagodzą nieprzyjemne objawy, ale co ważne - w wysokiej temperaturze tracą one swoje
    cenne właściwości. Jeśli chcemy wesprzeć naszą odporność, nie dodawajmy ich do napojów o temperaturze powyżej 40°C.

    Latte z kurkumą - przepis

    Tradycyjna herbata z sokiem malinowym lub mleko z miodem i czosnkiem to nie jedyne mikstury na odporność. Monika Nowicka zdradza przepis na zdrowe i pyszne kurkumowe latte – idealny i dietetyczny napój na wzmocnienie odporności.
    Składniki:
    • 1 szklanka mleka kokosowego lub innego roślinnego,
    • 1 łyżeczka mielonej kurkumy,
    • 1 łyżeczka tartego imbiru,
    • 1 łyżeczka cukru koksowego,
    • duża szczypta cynamonu.
    Sposób przygotowania:
    1. Podgrzej mleko kokosowe
    2. Do mleka dodaj wszystkie pozostałe składniki, wymieszaj
    3. Napój przelej do blendera kielichowego i miksuj aż napój się spieni
    4. Przelej do szklanki. To pyszne i zdrowe!