Uwielbiasz sałatę, rukolę, roszponkę czy szpinak? Obecnie prawie wszędzie można kupić paczki z listkami tych roślin – to szybka opcja, gdy
masz chęć na sałatkę, coś zielonego i zdrowego na kanapce czy potrzebujesz składnika do pesto. Kupujesz więc taką paczuszkę, ale nie zużywasz całej, więc resztę zawijasz i wkładasz do lodówki. To błąd, ponieważ, gdy następnego dnia wyjmiesz ją, by wykorzystać resztę, najczęściej okazuje się, że
szpinak zgnił, rukola wyschła, a
sałata nie jest już jędrna i chrupiąca.
Jak przedłużyć świeżość sałaty, rukoli czy szpinaku?
Umyj na sitku rukolę,
jarmuż, szpinak czy inną sałatę, której świeżość chcesz przedłużyć. Opłucz dokładnie liście z wszystkich nieczystości i wybierz te listki, które usychają czy zaczynają gnić. Do plastikowego lub szklanego pojemnika (to ważne by miał szczelne zamknięcie) włóż kilka arkuszy zmoczonego wodą ręcznika papierowego.