Taka spolszczona wersja jest aromatyczna, idealna na rozgrzanie w jesienne, deszczowe popołudnie. Na Węgrzech leczo podaje się w towarzystwie np.
kotleta schabowego, ale ja wolę wkroić mięso do środka lub zrobić
wersję bezmięsną. Taką bezmięsną wersję można bez problemu włożyć do słoików, zapasteryzować i trzymać przez kilka miesięcy
Leczo – przepis
Moja wersja leczo zawiera
cukinię lub bakłażana, dzięki czemu trochę przypomina ratatouille. By przygotować warzywny sos, czyli prawie węgierskie leczo, będziesz potrzebować:
4 średnie lub duże pomidory
1 czerwona i 1 żółta papryka
3 cebule
1 średnia cukinia
2 ząbki czosnku
opcjonalnie 1 pętko kiełbasy, ugotowany ryż
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Przepis na leczo – przygotowanie
W dużej misce ułóż ponacinane pomidory i zalej je wrzątkiem, by pozbyć się z nich skóry. Po chwili wyjmij je z wody, obierz i pokrój pomidory na ćwiartki. Cebulę obierz i pokrój w ćwiartki lub pióra, a cukinię i paprykę umyj i wysusz. W dużym garnku rozgrzej olej i wrzuć do niego pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli,
przeciśnij praską czosnek i dorzuć pokrojoną w grubą kostkę paprykę oraz pomidory.