Maliny wywabisz moczeniem plamy w mleku przez kilka godzin, a następnie upraniem ubrania w pralce.
Plamy ze śliwki zejdą po wtarciu w plamę soku z cytryny i upraniu materiału w pralce.
Czereśnie należy przelać wrzątkiem (szczegółowy opis tej metody znajdziesz poniżej).
Na plamy z banana, wiśni czy brzoskwinii dobrą metodą będzie zapranie specjalnym mydełkiem z drogerii.
Słodkie czekoladowe ślady
Czekolada, nawet w dużej ilości i mocno wtarta w materiał może zostać wywabiona z ubrania bardzo prostym domowym sposobem. Mianowicie –
wetrzyj w plamę kawałek masła tak, aby czekolada nieco się rozpuściła pod wpływem tłuszczu i ciepła dłoni. Następnie przelej miejsce wrzątkiem (opis tej metody poniżej) i ubranie jak zwykle
upierz w pralce.
Wrzątek na plamy różnorakie
Jest jeden patent, który u mnie sprawdza się na prawie wszystkie plamy (oprócz np. tych z błota czy krwi). Sprawdzi się przy tłustym maśle, czekoladzie, winie, kawie, sosie pomidorowym… Zapytasz – jaki? Nic prostszego:
wrzątek wylany na plamę, ale trzeba to zrobić niezwłocznie po zabrudzeniu materiału. Sposób na szczęście działa na przeróżnych materiałach, nawet tych najbardziej delikatnych.