Też coraz częściej myślicie sobie, w jaki sposób można zagospodarować resztki, które zostały z poprzedniego obiadu? Jeśli tak, to mamy dla was ciekawą propozycję. Okazuje się bowiem, że nie tylko ziemniaki z poprzedniego dnia można wykorzystać, chcąc stworzyć niezwykłe danie. Przydadzą się także... jego obierki! Nie wierzycie? Oto przepis na prawdziwe "obierkowe" frytki.
Frytki z obierek zyskują coraz większą popularność. Piszą o nich na portalach kulinarnych i mówią w telewizji. To niezwykłe danie, przyrządzone w duchu "zero waste". Jest szybkie w wykonaniu i smaczne.
- obierki z 1,5-2 kg ziemniaków
- sól
- olej
- ketchup
Jak zrobić frytki z obierek?
1. Bardzo ważne jest, by dobrze umyć ziemniaki. Płuczemy je pod wodą, ale także dokładnie szorujemy czystą szczoteczką, by pozbyć się piasku i innych zanieczyszczeń. To bardzo ważny punkt, przyrządzania "obierkowych" frytek.
2. Obierz ziemniaki i wykorzystaj je w planowanym wcześniej przez ciebie celu. Z kolei obierki opłucz i jeszcze raz dokładnie wymyj. Na koniec osusz je.
3. Następnie zacznij smażyć obierki na rozgrzanym oleju, aż do czasu, kiedy staną się ciemnobrązowe. Wówczas wyjmij je łyżką cedzakową i odłóż na ręcznik papierowy.
4. Na koniec dopraw frytki solą i dodaj ulubionego ketchupu.
I to wszystko! Niezwykle proste, szybkie i pozwalające wykorzystać resztki danie.
Mam nadzieję, że frytki z obierek, będą jedynie inspiracją do szukania innych rozwiązań "zero waste". Jest ich naprawdę wiele. Pomyślmy, do czego jeszcze możemy wykorzystać niepotrzebne resztki, a środowisko i nasz portfel będą nam za to naprawdę wdzięczne.